Politik och mellanöstern: Religion och politik i ett, inte bara i en del av världen

31 mars 2009

Religion och politik i ett, inte bara i en del av världen

Det har varit lite nyhetstorka på sistone, det är därför jag inte skrivit några inlägg sen i helgen. Men alldeles nyligen läste jag en artikel på aftonbladet.se som förvånade mig lite. Jag valde att läsa lite fler nyheter och hamnade en stund senare på newsmill, där Björn Ulvaeus skrev en artikel om en bok som Andreas Malm skrivit. Då insåg jag hur djupt den anti-islamistiska propagandan går. Nu ska jag förklara det för er.

Björn Ulvaeus skriver att de muslimska länderna förtrycker kvinnorna, vilket jag håller med om. Men han lägger skulden på Islam. Han anser att Islam är problemet. Men han har fel. Aftonbladet skriver om en ny lag som nyligen gick igenom i Afghanistan, och den ogillas starkt av många. Lagen förbjuder kvinnor att lämna hemmet utan sina mäns tillstånd. Lagen rättfärdigar också våldtäkt.

Det är inga talibaner som stiftat igenom lagen, utan president Hamid Karzai, som fick hjälp av USA att nå upp till presidentstolen. Det kanske är en slump att ett så bra exempel dök upp nu när Björn Ulvaeus valde att skuldlägga Islam. Men jag tror inte på slumpen, så ni får tro som ni vill. Det finns givetvis många exempel på hur USA lyckas smutskasta Islam. Saudi Arabien, den absolut värsta regimen i den muslimska världen, är också USA:s närmaste allierade i den muslimska världen. Iran då? Det var USA:s CIA som störtade Shahen, vilket ledde till den muslimska revolutionen. Libanon? USA finansierade Fatah al-Islam och al-Musta'bal, som ville genomföra en utrensning av shiitiska muslimer.

Egypten förtrycker också sina medborgare. Egypten anses dock vara ett "moderat" land (som vilket västerland som helst). Syrien förtrycker inte sin befolkning, men det landet smutskastas bara för att Bashar al-Assad inte slickar israeliska fötter. Men det gör Hosni Mubarak, så han är världsbäst (ironisk).

Faktum är: I varje muslimskt land där förtryck finns, har amerikanska intressen varit högst uppe på agendan. Hamid Karzai stiftade precis igenom en lag som innebär mer förtryck av kvinnor. Men han är inte Saddam Hussein eller Usama Bin Ladin...eller nej just det, både Saddam och Bin Ladin fick massiv stöd från USA på 70- och 80-talet...

Ni ser. Det finns ett ordspråk i den arabiska världen, vilket är att USA lägger näsan i blött i allt, överallt i världen. Där USA har varit, har krig utkämpats. Som jag ser det, stämmer detta.

Nej, Islam förtrycker inte kvinnor. Det står klart och tydligt i Koranen att inför Allah är mannen och kvinnan lika. Muslimer borde hålla med, då de tillber Allah fem gånger om dagen. De flesta muslimerna gör det, men det finns de som inte gör det. Charles Darwin var en kristen präst, men han kom med en teori som motsatte sig den kristna tron. Exakt detsamma pågår i den muslimska världen just nu. En del muslimer (och en hel del präster bland dem) smider egna teorier som det behagar dem. Sådana människor har alltid funnits. Men USA har lyckats förvärra situationen.

Den muslimska världen har stagnerat väldigt länge p.g.a. kolonialister, imperialister och galna "religiösa" fårskallar. Medan västvärlden lyckades bygga upp en industri av världklass och värna om sina politiska filosofer, har hemliga agenter mördat muslimska filosofer och sprängt sönder alla försök till en lyckad industri. Kritiken mot Irans kärnprogram handlar definitivt inte om några kärnvapen. Det är politiskt självmord att detonera en atombomb bland oskyldiga människor idag. Kritiken mot kärnprogrammet handlar snarare om att pressa ner mellanösterns industrier, som hoppas på bättre tekniska lösningar som Irans kärnprogram för med sig.

Man vill inte se ett nytt Kina i den muslimska världen. Mellanöstern har massor av ingenjörer, som man vill ska flytta till väst istället för att starta egna företag i mellanöstern. Kritiken mot Islam handlar således om att försvaga den muslimska världens sammanhållning, och därmed försvaga den muslimska världens industrier. Iran bygger bilar, helikoptrar och flygplan. Men de hamnar under sanktioner. Man uppmanas att köpa amerikanska och europeiska produkter istället. Hur ofta ser ni rika oljeshejkar i iranbyggda bilar? Hur ofta ser ni de i en Ford, Cadillac, BMW eller Audi? Där ser ni...

Vad Hamid Karzai precis gjort är inte bara att godkänna ännu mer förtryck av kvinnor, utan har även bidragit till mer förstörelse i den muslimska världen.

Björn Ulvaeus bör hålla sig till musiken. Men han kanske bara är oroad över att den arabiska musikindustrin växer.

6 kommentarer:

Iyad sa...

Håller fullständigt med dig. Men jag ser inte dessa propaganda mot oss muslimer som hot. Tvärtom leder detta till omvänd effekt. Särskilt bland utbildade och öppna människor som är fullt medvetna om att det finns mycket propaganda i dagens samhälle. Kolla bara på t.ex 11 september. De trodde att de skulle öka hatet mot muslimer men tvärtom öppnade detta folks sinne och intresse av Islam. Självklart har det också lett till hat bland många människor vilket i och för sig är ett problem vi muslimer måste stoppa. Problemet idag är att muslimer inte lever efter Islam. Detta leder till att om en muslim gör fel så skylls det automatiskt på religionen. Därför måste vi muslimer vara bra förebilder och bevisa motsatsen.

Men om vi återgår till de som vill förstöra Islams bild så lyckas dem inte i längden. Kolla bara på Muhammedkarikatyrerna till exempel. Detta ledde också till omvänd effekt.

Koranen säger:

[86:15] [Förnekarna] smider planer,
[86:16] men [även] Jag smider planer.
[86:17] Låt dem därför hållas, dessa förnekare, låt dem hållas [ännu] en liten tid!

Ibrahim sa...

Som jag ser det har bl.a. 11:e september attackerna delat världen i två läger. Den ena har blivit anti-islamisk, medan den andra öppnat ögonen och börjat studera Islam i mindre eller större utsträckning.

Trots alla mörka dagar vi haft är Islam än idag världens snabbast växande religion, detta tack vare förmågan att tänka kritiskt bland de flesta. Men vi har fått en del fiender också. De förlorar varje slag, men försöker om och om igen. Det kommer fler Muhammedkarikatyrer, fler Geert Wilder och Lars Vilks. Men efter varje slag är det de som ser korkade ut på TV.

Senuoy sa...

Precis! Usa är roten till dem flesta problem i världen idag.
Usama Bin ladin dödades 2001 efter9/11 .Usa sprider lögner om att han lever än idag fast egentligen handlar det om OLJA . Usa har en "Pipeline" från Caspiska havet genom turkmenistan,afganistan , pakistan och vidare till arabiska havet. Världen måste inse att Usa är hotet och inte " Al-Qaida". Talibaner har ingen kunskap om islam överhuvudtaget , Det står ingenstans i koranen att flickor är förbjudna att gå i skolan ? detta är bara ett tecken på hur lite kunskap talibanerna har men visst finns det vilseledna muslimer . Men Utan Usa:s invansion i Afghanistan/Irak och deras inblanding i Palestina/Israel konflikten skulle Mellanöstern vara en betydligare fredlig plats idag. // Senuoy

Iyad sa...

Håller med er båda. Fast kriget är inte bara för olja. Visst spelar olja en stor roll. Men de har också med Islam att göra som IBB3 säger.

Hm sa...

Om nun kvinnoförtryck inte har med islam att göra, och Koranen inte stödjer detta beteende, varför är det så utspritt? Det är en enorm skillnad i kvinnors situation i muslimska länder jämfört med Väst. Varför protesterar inte fler muslimer mot detta felaktighet?

Ibrahim sa...

Faktiskt, jag ser inga större skillnader i utövningen av kvinnoförtryck. Araberna brukar tvinga kvinnorna att sitta hemma, medan européer påtvingar kvinnor olika klädesplagg och "modernism". Kvinnoförtryck finns inte bara i muslimska länder, utan i hela världen. Dessutom har diskussionerna om kvinnoförtryck inte uppmärksammats tillräckligt, vilket är anledningen till varför folk inte bryr sig särskilt mycket.