Politik och mellanöstern: Change? No, we can't!

04 mars 2009

Change? No, we can't!

Inför det amerikanska presidentvalet lovade Obama många förändringar i USA:s utrikespolitik, särskilt gällande mellanöstern. George W. Bush snackade om mellanöstern endast i de fall då det gällde kriget i Irak och det villkorslösa stödet till terrorstaten Israel. Men annars existerade mellanöstern inte i Bush's värld.

Barack H. Obama lovade förändringar, vilket han vann på i valet. Det viktigaste, ansåg Obama, var att jobba för en tvåstatslösning i Palestina, dra hem trupperna från Irak och ha dialog med Iran. Den nya administrationens utrikesminister, Hillary Clinton, sade nyligen att en palestinsk stat är oundviklig. Det första jag gör är att fundera över vad hon egentligen menar.

Hon säger ju också att USA:s fundamentala stöd till Israel är orubblig. M.a.o. har USA inte ändrat sin syn på Israel. Därmed har ingenting förändrats. Detta är unikt med tanke på USA:s strävan efter demokrati och frihet (säger man), när man stöttar världens värsta terroristregim; Israel. En demokrati som USA borde istället ställa sig på palestiniernas sida, som kämpar mot ockupanter, precis på samma sätt som amerikanerna slogs mot britterna i självständighetens namn. Men nej, USA har istället valt att stötta Israel som många europeiska länder gör. Konstigt nog är USA och Storbritannien överens i "Israelfrågan"...

Clinton talar om tvåstatslösning. Vad innebär det för palestinierna? Särskilt när Mahmoud Abbas bryter mot de palestinska lagarna genom att behålla presidentsämbetet trots att mandatperioden tog slut för snart två månader sen. Bör USA (och EU) stödja Mahmoud Abbas?

Men om USA och EU ändå väljer att stötta Mahmoud, och troligen även utnämna honom till härskare i det "nya Palestina" som granne med Israel, varför inte stötta Hamas idag, för att de vann ett demokratiskt val för 3 år (!) sen? Ja, jag vet. "Hamas dödar oskyldiga människor". Men vadå? Det gör israelerna också. Det gör Mahmoud Abbas också. Har folk plötsligt glömt bort Fatahs statskuppsförsök i Gaza-remsan 2006-2007?

Det är tabu att stötta Hamas idag, vilket kanske ändå är bra med tanke på alla dödsoffer. Men folk kan inte hänvisa till Hamas krigskampanjer, och samtidigt stötta världens värsta terroristregim. Det Hamas har gjort kan inte jämföras med det sionisterna gjort sen 1920-talet.

Clinton och Obama lär fortsätta på USA:s utrikespolitik (naturligtvis), vilket innebär att Hamas utesluts ur det här med tvåstatslösningen. Istället får Mahmoud Abbas en fri biljett till presidentstolen, som USA kontrollerar. En tvåstatslösningens Palestina är inte demokratiskt, det är en diktaturregim som USA och Israel skapat. Det är just därför palestinierna inte vill ha tvåstatslösningen. Det är därför Hamas är än idag det populäraste partiet bland palestinierna.

USA och EU kräver alltid saker och ting på sina egna villkor, men fortsätter att ignorera palestiniernas villkor. Det här kommer att sluta med att Hamas blir återvald i nästa val. Då får vi se hur mycket förändring Obama verkligen kan åstadkomma...

http://aftonbladet.se/nyheter/article4551466.ab

Inga kommentarer: