Politik och mellanöstern: Miljonprogrammets omtalade baksida

21 mars 2009

Miljonprogrammets omtalade baksida

När miljonprogrammet tog form var syftet att bygga bostäder för en miljon människor, utanför och runt om Stockholms stad. Idag talar folk om vilken dålig idé det var. Folk pekar på hur segregationen, vilket är "miljonprogrammets fel", förstör bara mer och mer för folk i landet. Men måste det vara dåligt?

Fick hem en broschyr från Vägverket i veckan, och i broschyren visades figurer på hur vägarna i nordvästra Stockholm kommer att se ut när bygget är färdigt år 2015. Från i år och sex år framåt kommer man att bygga om vägarna här i området.

http://publikationswebbutik.vv.se/upload/4573/89277_nu_forbattrar_vi_e18_hjulsta_kista.pdf

På sidan 3 finns en bra figur. (PDF-fil)

Miljonprogrammet genomgår en renovering kan man säga. Man planerar att bygga många nya bostäder i nordvästra Stockholm. På lång sikt (10-20 år framåt) kommer nordvästra Stockholm vara allt annat än det förgångna miljonprogrammet. Stockholm växer, liksom alla andra städer. Så varför riva allt?

Jag tror att allt eftersom miljonprogrammets orter växer kommer fler inhemska svenskar flytta dit, och på sikt minska segregationen. Så, politikerna borde istället marknadsföra detta. Jag tycker att det är tråkigt att integrationsministern Nyamko Sabuni förespråkar rivning i miljonprogrammen istället för att förespråka utveckling. Vart ska folk flytta om man river byggnader?

http://dn.se/opinion/debatt/riv-i-miljonprogrammen-for-integrationens-skull-1.825861

Inga kommentarer: