Politik och mellanöstern: Iran-USA

21 mars 2009

Iran-USA

I kampen om presidentstolen lovade president Obama om att ändra på USA:s attityd mot mellanöstern. Han lovade också dialog med alla länder, inklusive Iran. I början såg det ut som om han inte tänkte hålla sig till sina löften, men nu kanske vi ser en förändring av det.

I ett videoklipp talade han till Iran, som var ju riktigt efterlängtat. Men Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khamenei tyckte att han inte såg någon förändring i USA:s attityd gentemot Iran.

Barack Obama har suttit vid makten i två månader nu, och ännu har USA i princip inte genomgått några förändringar. Guantanamo fängelset stängs, men inte de hemliga CIA-fängelserna som också diskuterats flitigt. Sen har ju USA visserligen öppnat sig till Syrien, men enbart Syrien. Libanon får fortfarande inte de vapen de behöver. Palestinierna ignoreras fortfarande fullständigt. Israelerna får fortsatt villkorslös stöd från amerikanska skattebetalare, inte för att de vill men för att Vita huset bestämt att det ska vara så.

För två år sen gillade folk i mellanöstern Barack Obama, mest för att han (till skillnad från andra kandidater) tog avstånd från den israeliska lobbygruppen AIPAC. Men ett tag senare föll han. Nu är han medlem i AIPAC och talar för Israel i första hand. Israels rättigheter kommer alltid i första hand, och under Obamas ledning har detta ännu inte förändrats.

Detta är inte förvånande. I USA är det inte presidenten som bestämmer, det är en grupp av eliter som gör det. De ekonomiska och ideologiska intressena kommer före allt annat. De intressen är så viktiga att eliten inte tvekar på att mörda en sittande president, som John F. Kennedy. Han sköts av sin förare, vilket bevisas i videoklipp.



Föraren tar upp en pistol (0:27) och skjuter presidenten (0:29). Man ser också hur han stoppar undan den då den reflekterar solljus.
Faktum är att JFK mördades av sin egen chaufför, vilket är bara ett bevis på att de som planerat mordet ogillade hans politik. Det måste betyda att han avvek från elitens planer, vilket då resulterade i hans död. Skulle Barack Obama också avvika från planerna, hade han också mördats. Därför tvingas han, liksom tidigare presidenter ta order från denna elit.

Finanskrisen har tvingat USA att söka nya allianser, särskilt i mellanöstern som har ju framtidens resurser i form av döda växter...råolja. Alla vet att råolja kommer att fortsätta vara den primära energikällan åtminstone 15-30 år framåt, så det är där USA satsar just nu, för att säkra den amerikanska ekonomin. Eliten har också insett att USA:s tid som stormakt är över, därför söker de nya allianser för att ge upphov till nya unioner som underordnas Vita huset och Pentagon i D.C. Mellanöstern, med sina resurser kommer att bli en stark maktfaktor. Därför vill man söka stöd där helt enkelt.

Israelfrågan, dock, står i vägen. Vill man ha stöd i mellanöstern måste USA ompröva sitt stöd till Israel. Om de gör det vet jag inte, men de kommande månaderna lär vara riktigt intressanta, särskilt efter kriget (massakern) i Gaza-remsan som kan tvinga USA att kritisera den israeliska krigsmakten, vilket skulle vara riktigt svidande kritik då så nära allierade inte kan göra det.

http://dn.se/nyheter/varlden/obama-talar-till-irans-folk-1.826064


http://english.aljazeera.net/news/americas/2009/03/200932184033678481.html

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att Obama lurar hela det etablisemang som inte bara våldför sig på palestiner utan på hans eget folk i USA. Tror du inte att han har väntat på det här tillfället att sätta de här jävlarna på plats? Att han nu väljer att göra det på ett rafinerat sätt än öppet är inte svårt att förstå

Ibrahim sa...

Förstår dig inte riktigt. Kan du förklara?