Politik och mellanöstern: Ny konflikt i Sudan

05 mars 2009

Ny konflikt i Sudan

Den här gången handlar det inte om ett pågående folkmord, utan ICC:s arresteringsorder riktad mot den sittande presidenten Omar al-Beshir i Sudan. Enligt ICC är han misstänkt för delaktighet i folkmordet i Darfur, men al-Beshir nekar inblandning. Han går istället till hårt angrepp mot västvärlden och anklagar dess ledare för en sammansvärjning mot honom.

Många andra ledare i runt om i mellanösternregionen reagerade också på ICC:s beslut. Många menar att al-Beshir verkat för att stoppa folkmordet, och även nått positiva resultat. I Sudans huvudstad Khartoum pågick demonstrationer till stöd för al-Beshir, och som han själv deltog i. Troligen lär fler demonstrationer äga rum i fler städer i andra, närliggande länder för att visa stöd till presidenten.

ICC:s arresteringsorder kommer högst sannolikt starta en ny konflikt mellan väst och mellanösternregionen, nu när allt fler människor tröttnat på västs ständiga inblandning. Det är välkänt att USA och EU försöker göra nästan allt för att påverka i mellanöstern, både på gott och ont. Men med kolonialismens tid i baktankarna är det inte svårt att inse att vissa beslut gagnar imperialistiskt tänkande.

Sen kan vissa också undra när ICC tänker åtala de israeliska politikerna och generalerna som genomförde folkmordet i Gaza-remsan i december-januari, som verkar vara "viktigare" att åtala då hela världen formats av Palestina-Israel-konflikten genom åren. Afrikanska folkstammar har ju alltid slagits mot varandra, men stormakternas hantering av Israelfrågan är viktigare på den internationella politiska arenan.

Det är svårt att säga om Omar al-Beshir kan vara inblandad i folkmordet i Darfur. Till en början var jag väldigt positiv till ICC:s beslut. Men efter att ha läst ett antal artiklar känner jag att något skumt pågår. Omar al-Beshir är ganska populär, även utanför Afrikas kontinentala gränser. Att han då skulle ligga bakom eller vara inblandad i folkmordet i hans eget land verkar vara otroligt. ICC har inte varnat eller sagt något om al-Beshir tidigare, i alla fall vad jag sett. Och nu när ICC verkar vara på "arresterings-humör" kan de ju passa på att åtala de israeliska ansvariga för ett annat folkmord.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=76404&language=en


http://dn.se/nyheter/varlden/tusentals-demonstrerade-i-sudan-till-stod-for-atalade-presidenten-bashir-1.813627

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bevisen mot al-Beshir är väldokumenterade och inte tagna ur luften. Men för all del, klart man kan granska det kritiskt. Däremot är det en stor orättvisa att kasta ut hjälporganisationer ur Sudan som svar på arresteringsordern. Orättvist mot hjälporganisationerna men framförallt mot det sudanesiska folket.

Ibrahim sa...

Har inte sett några bevis, och arresteringsordern verkar vara väldigt konstigt.
Sen kan man också undra varför man kastar ut dessa hjälporganisationer. Men sen har allt fler med åren börjat känna att västvärldens inblandning bara för med sig mer våld och död.