Politik och mellanöstern: El-Baradei utmanar "Mubarak-dynastin"

22 februari 2010

El-Baradei utmanar "Mubarak-dynastin"

Den förre detta ordförandet för FN:s IAEA, Mohammed El-Baradei, utmanar idag den egyptiska eliten. Han anlände till Egypten i förra veckan efter flera år utomlands och snabbt började rykten florera om att han tänker kandidera i nästa år presidentval. Hosni Mubarak har styrt landet med järnhand i 30 år, och enligt rykten kommer hans son, Gamal Mubarak, efterträda honom snart.

Det egyptiska folket har visat ett stort intresse för El-Baradei. Efter skandalen när Mubarak stöttade Israels massaker i Gaza-remsan i förra vintern har kritiken mot Mubarak-regimen ökat massivt, inte bara i Egypten, men i hela den muslimska världen. Egypten hade kunnat vägrat ta order från Israel och öppna gränsen mot Gaza, så att de 1,5 miljoner invånarna hade fått de förnödenheter de behöver. Egypten har en stor armé som hade kunnat stå emot Israels angrep. Dessutom var flertalet arabiska länder, samt Iran, redo att stötta Egypten militärt om Israel angrep Egypten. Men Mubarak är en sann sionist-vän, så han fortsatte stötta massmordet i Gaza-remsan.

Mohammed El-Baradei har talat mycket om att skapa demokrati i Egypten, vilket det egyptiska folket verkligen vill ha. I väst anses Egypten vara ett moderat land (eftersom det stöttar Israel), men sanningen är att Egypten är en av de minst demokratiska länder i regionen. Bara två länder har mindre demokrati, Saudi Arabien och i synnerhet Israel.

Till er som vill lära er mer om Mellanöstern i fortsättningen, håll ett öga på Egypten. Egypten står inför många stora förändringar, något som kan komma att påverka den geopolitiska strukturen i regionen.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=125622&language=en

1 kommentar:

Anonym sa...

BBC dokumentär i fem delar om Israels kärnvapen program.
BBC documentary about Israels Nuclear Treachery 1of5
http://www.youtube.com/watch?v=kIv8FxkTJQM&feature=player_embedded#