Politik och mellanöstern: Israel kidnappar libanes!

01 februari 2010

Israel kidnappar libanes!

Den israeliska armén kidnappade den 17 år gamle libanesen Rabih Mohammed Zahra nära byn Kfar Chouba i Sheeba regionen. Detta är därmed den tredje incidenten sedan det senaste kriget då israeliska soldater kidnappat libaneser. Enligt källor har Libanon lämnat in ett officiellt klagomål till FN. Detta är ett allvarligt brott mot FN-resolutionerna. Enligt källor bröt Israel mot samma resolutioner samma dag när ett mindre fartyg avfyrade signalljus på libanesiskt vatten.

Samtidigt talar en högt uppsatt tjänsteman i USA om FN-resolutionen 1701. Jeffrey Feltman har länge ansett situationen i södra Libanon vara allvarlig. Men han har enbart kritiserat vapenleveranserna till Hizbollah. Feltman har tidigare provocerat den libanesiska befolkningen vilket har lett till försvårade relationer mellan landet och USA.

USA och dess politiker har länge försökt hindra Hizbollah från att beväpna sig. Men de har inte försökt hindra Israel från att kränka sina grannars territoriella och nationella suveränitet. Det är mycket möjligt att Rabih släpps redan på måndag morgon. Men Feltman's senaste utspel och Israels fortsatta kränkningar gör bara läget i mellanöstern ännu mer spänd. Det är ju det sista president Obama vill, eller kanske inte, men vad som har hänt under söndagen är att situationen eskalerat till en ytterligare nivå.

Israel ockuperar Sheeba regionen, som är ungefär 25 km2 stor, och som gränsar till både Syrien och Palestina. Både Libanon och Syrien anser att regionen tillhör Libanon. Men FN och Israel anser att det inte gör det. Varken FN eller Israel vågar säga vilket land regionen tillhör. Regionen och byn Ghajar alldeles i närheten är de sista områdena Israel ockuperat från Libanon. Israels vägran att lämna tillbaka områdena har gett mycket legitimitet till Hizbollah, som säger sig vilja kämpa tills all land lämnats tillbaka. Israels kränkningar av libanesiskt luftrum, vatten och land har ökat drastiskt under de senaste månaderna. Under vissa dagar lyckas både UNIFIL och den libanesiska armén registrera uppemot 20 israeliska brott mot resolutionerna. Totalt har Israel brutit mot resolutionerna mer än 10.000 gånger sen det senaste kriget tog slut klockan 8 på morgonen den 14:e augusti 2006.

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/129094434621225084.htm

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=122131&language=en

Inga kommentarer: