Politik och mellanöstern: Mottaki i Bagdad för att stärka banden med Irak

08 januari 2010

Mottaki i Bagdad för att stärka banden med Irak

Den iranske utrikesministern Manouchehr Mottaki sa igår från Irak att "ingen kan skada Irans och Iraks relationer". Mottaki träffade sin kollega i Bagdad där de diskuterade bland annat gränsdragningen mellan länderna. Som ni kanske minns skickade Iran ett antal soldater för att säkra en oljefält för drygt en vecka sedan, och som irakierna anser tillhöra Irak. Iranierna lämnade området efter några dagar. Det talas om att det blev oroligt på oljemarknaden när nyheten kom ut.

Relationerna mellan länderna har länge varit iskalla. Irak angrep Iran 1980 under Saddams styre, som ledde till ett krig som varade i 8 år och som krävde en miljon dödsoffer på vardera sida. Relationerna mellan länderna blev åter känslig när USA invaderade Irak våren 2003 och kort därefter började anklaga Iran för att ligga bakom motståndet mot ockupationen i Irak. Iran har nekat till anklagelserna, men det finns klara bevis för att Iran stöttat motståndsorganisationer i Irak.

Snart har det gått 7 år sedan kriget började, och än finns ingen lösning inom räckhåll. Stundvis ökar våldet i landet för att minska därefter, men trots det har man inte lyckats stoppa al-Qaidas härjningar, något som "tvingat" USA stanna kvar i landet. Många anser att USA ligger bakom al-Qaidas terrorvåg i syfte för att få stöd att stanna kvar i landet. Just p.g.a. det har stödet till Irans finansiering av motståndsorganisationer ökat. Till slut lär alla irakier tvingas inse att bara Iran kan sätta stopp för USA:s ockupation och al-Qaidas terror.

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=115569§ionid=351020101

Inga kommentarer: