Politik och mellanöstern: Israel visar upp sina förtvinade muskler

07 januari 2010

Israel visar upp sina förtvinade muskler

Under de senaste 3 åren har Israel hållit dussintals militärövningar, de största i landets historia. Den senaste övningen tog plats i Negev-öknen och syftar till att träna de israeliska soldaterna hantera urbana strider bättre, och för att undvika de misslyckandena trupperna fick erfara under den senaste konfrontationen i Gaza-remsan för ett år sedan.

Israel mobiliserar sin armé. Armén har bestämt sig för att dra ut sina trupper från Västbanken och ersätta de med reservister. Soldaterna, de ska stationeras ut utmed gränsen mot Libanon och mot Gaza-remsan. Dessutom avslöjar den israeliska armén att systemet Iron Dome lyckats skjuta ner "flera" raketer under ett test idag. Iron Dome-systemet planeras startas igång i juni i år, och ska skjuta ner små raketer med kort räckvidd, som exempelvis Qassam- och Katjusharaketer.

Den senaste övningen i Negev syftar ju till att åter ockupera Gaza-remsan. Det säger inte den israeliska armén, men ett antal analytiker gör det. Så, Iron Dome systemet fokuserar mest på Libanon, och därmed Hizbollah. Inte så förvånande, planerna på det systemet kom kort efter 33-dagars kriget sommaren 2006. Men systemet har redan sina brister; (1) Hizbollah satsar mer på missiler med medellång räckvidd. Sådana missiler är mycket snabbare, vilket Iron Dome kanske inte hinner med. (2) Hizbollah brukade under kriget 2006 skjuta iväg 30-40 raketer samtidigt, vilket Iron Dome kanske inte hinner med.

Hizbollahs ledare, Sayyed Hassan Nasrallah, sa i senaste talet att Israel kommer inte anfalla Libanon inom överskådlig framtid. Israel har inte de resurserna. Men risken finns att Israel gör det ändå, för att den vill åter etablera sin position som mellanösterns supermakt. Men först måste den mobilisera sig. Därför har Israel också bestämt sig för att bygga ut ett försvarssystem för att skjuta ner missiler med medellång räckvidd.

Israel har, trots den svåra ekonomiska situationen i landet, satsat stenhårt på sin militär och kommer fortsätta göra det under de kommande åren. Vad vi får förvänta oss idag är ett nytt krig mot Gaza-remsan. Israelerna vill verkligen inte riskera ett tvåfrontskrig om det briserar uppe i norr. Men vi får se vad som händer. Jag räknar med ett nytt israeliskt misslyckande.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/01/201017123728755169.html

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=118726&language=en

2 kommentarer:

Iyad sa...

Missil- skyddet är till för att skydda mot raketer mellan räckvidderna 5-70 km. Alltså alla raketer Hamas har kan Israel skydda sig mot.

Ibrahim sa...

Japp. Det kommer ju rapporter på att Israel planerar att åter ockupera Gaza-remsan, så det återstår att se hur systemet kommer att användas.