Politik och mellanöstern: Västerländsk konsensus om instabiliteten i mellanöstern? Del II

22 januari 2010

Västerländsk konsensus om instabiliteten i mellanöstern? Del II

I onsdags skrev jag om Frankrike och UNIFIL-generalen Claudio Graziano, som ansåg att det "inte fanns ett hot mot Libanon". Ja, det verkar vara så att Graziano var ensam om det. När den libanesiske premiärministern Saad al-Hariri talade med den franske utrikesministern Bernard Kouchner sa utrikesministern att det visst finns ett hot mot Libanon, men att det är Hizbollah!

För er som inte följt nyheterna från Libanon under de senaste 30 åren vet säkert inte vad Hizbollahs roll har varit i mellanöstern. Men för er som gör det, kan ni säkert förstå att Kouchners uttalande är i det närmaste en förödmjukelse riktad mot det libanesiska folket. Kouchner trampar inte bara på en motståndsorganisation som räddat Libanon från total förintelse, han ignorerar även det israeliska hotet.

Saad al-Hariri har sedan hösten haft i mål att stärka Libanons försvar. Han har tagit västvärldens kritik och bestämt sig för att bygga en militärmakt som är större än Hizbollahs militära gren, vilket ingen libanes egentligen motsätter. Det ligger i libanesernas intresse att ha ett starkt försvar, vare sig det är Hizbollah eller den reguljära armén. Men trots att västvärlden uppmanar Libanon att göra det, verkar de snarare vilja försvaga Hizbollah än stärka den libanesiska armén. Varför? Jo, Israel.

Västvärldens intresse, som Israel-slav, är svaga arabländer. Det är just därför de ogillar Hizbollah. Hizbollah har gjort Libanon till en regional supermakt. Tack vare Hizbollah har Libanon besegrat Israel två gånger!
USA har flera gånger sagt att de tänker stötta libaneserna. President Michel Sleiman var för inte så länge sedan i USA och mötte Obama. Då bestämde de två presidenterna för att stärka det militära arbetet mellan länderna, trots att de vet att det lär inte hända... p.g.a. Israel.

Medan USA donerar supermoderna vapen till Israel fortsätter de leverera Humvees till Libanon... obestyckade. Ett skämt går runt i Libanon just nu, vilket är att USA verkar bara leverera reservdelar och nya däck till dessa bepansrade bilar. Istället vill Libanon ha nya stridsflygplan, nya helikoptrar och nya pansarvagnar, just för att möta hotet från Israel. Som det ser ut just nu verkar bara Syrien och Iran vilja leverera nya vapen, vilket har gjort Hizbollah till en viktig livlina för landet.

Om det blir krig mellan Libanon och Israel inom det kommande året är inte troligt. Men libaneserna känner till sin fiende och tänker göra allt för att behålla sitt försvar. Detta har även fått Saad al-Hariri, tidigare allierad med Israel, att ignorera sionisternas agenda för att försvara sitt folk. Den här dubbelmoralen har snarare stärkt enigheten i landet, istället för att splittra.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=121006&language=en

Inga kommentarer: