Politik och mellanöstern: Der Spiegel angriper Hizbollah igen - får massiv kritik

12 januari 2010

Der Spiegel angriper Hizbollah igen - får massiv kritik

Der spiegel, en tysk tidning, verkar tycka om att sprida lögner om Hizbollah. Senast, i maj förra året, påstod tidningen att Hizbollah låg bakom mordet på förre detta premiärminister Rafik al-Hariri... detta när den internationella domstolen samtidigt släppte alla misstänkta för mordet.

Den här gången anklagar Der Spiegel Hizbollah för att ligga bakom Libanons knarkindustri, trots att Hizbollah flera gånger nekat till anklagelserna och hänvisat till Koranen, som förbjuder hantering, konsumtion och försäljning av droger. Inte nog med det, under Ashura' för bara några veckor sen sade Hizbollahs ledare Sheik Sayyed Hassan Nasrallah att Hizbollah trappar upp kriget mot knarkindustrin, i samarbete med den libanesiska regeringen. Flera personer har gripits i Libanon och väntar på rättegång.

Så, man kan ju fråga sig; har Der Spiegel dåliga informatörer eller ingår det i deras jobb att sprida lögner om Hizbollah?
Efter mordet på Rafik al-Hariri blev det politisk kris i landet. Al-Qaida terroriserade även landet med flera bombdåd riktade mot civila och statliga institutioner, i synnerhet den reguljära armén. Under tidsperioden 2005-2009 växte knarkindustrin i landet. Nu när krisen har lösts har både regeringen och Hizbollah förklarat krig mot knarket. Man förväntar ju sig mer från tidningar som Der Spiegel...

Jag undrar; tycker Der Spiegel inte att det är intressant att knarkindustrin i Afghanistan ökat explosionsartat sedan USA invaderade landet? Om jag inte minns fel stod Afghanistan för 3% av kokaindistributionen i världen på 90-talet och 61% efter USA:s invasion av landet.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=119521&language=en

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kokain kommer inte från afghanistan och har därför aldrig stått för 3 eller 61% av den globala produktionen.

Opium, som man kan göra heroin av, däremot är en av Afghanistans största exporter. Produktionen ökade i laglösheten som följde efter sovjetunionens invasion och peakade under 90-talet, för att minska kraftigt under talibanerna. Sedan landet återigen är laglöst och krigshärjat efter västinvasionen har den ökat kraftigt igen.
Dock har produktionen aldrig försvunnit helt, inte ens under islamistiska styren. Korruption är den stora boven bakom det.

Ibrahim sa...

Mitt fel. Heroin ska det vara. Kokain kommer väl mest från Latinamerika?

Jag hade sparat en artikel som handlade just om det, men jag kunde inte hitta den. Jag tror att al-Jazeera skrev om det någon gång under 2003-2005.