Politik och mellanöstern: Frihet genom förbud? Slöjdebatten i Sverige 2010 och framtiden

28 januari 2010

Frihet genom förbud? Slöjdebatten i Sverige 2010 och framtiden

Ja, den viktigaste och synligaste symbolen för en muslim i icke-muslimska länder hamnar i rampljuset igen. Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin diskuterade om bl.a. slöjan och båda verkade vara överens. Det verkar vara så att både Reinfeldt och Sahlin tvekar om en lag om förbud mot slöjan är rätt väg att gå. Men båda anser att burkan är en form av "förtryck", även för de som valt att bära den frivilligt.

För er som följer min blogg har säkert förstått att inrikespolitik inte är mitt område. Bortsett från vissa integritetsfrågor sedan 2007-08 följer jag annars inte svensk partipolitik. Jag fokuserar mest på mellanöstern och internationell politik. Och vad som har diskuterats mycket på den internationella nivån är Islam och muslimska traditioner. Tragiskt nog har de allra flesta debatter rört sig mot fel håll. De har manipulerats och slitits ner till rena pajkastningsfester. Inte sällan har debattörerna blivit missinformerade om Islams synpunkter i vissa frågor.

Det är viktigt att notera att det finns de kvinnor som tvingats att bära sjal, burka och niqab. Det är viktigt att den frågan hanteras på ett seriöst sätt. Men den generella slöjdebatten här hemma i Sverige har sedan länge dominerats av Islamfientliga hantlangare som bara vill smutskasta Islam och muslimer. Massmedierna har misslyckats miserabelt när de har vägrat att fråga och intervjua de kvinnor som frivilligt bär burka och niqab. De kvinnor som bär burka och niqab har inte fått tillräckligt med utrymme att yttra sig i debatterna. För det mesta är det missinformerade icke-muslimer som diskuterar frågan, och de allra flesta är överens; slöjan förtrycker!

Nu frågar ni säkert er själva varför de är överens om att slöjan förtrycker. Det är ju som jag skrev i styckena ovan - de är missinformerade. För att förstå deras åsikter måste man studera den västerländska civilisationens försök att dominera hela världen på flera plan, som t.ex. ekonomi, politik och vetenskap. Det är inget fel i sig, men när en civilisation börjar se ner på andra civilisationer börjar problemen uppstå. När den västerländska civilisationen börjar utgå ifrån att samtliga kvinnor vill bära allt mindre tygstycken, börjar de beslöjade kvinnorna störa ekvationen. Västvärldens ledare trodde att hela världen skulle följa efter i "moderniseringsprocessen". Men de hade fel. De allra flesta människor vill hålla fast till sina kulturer och religioner. Ja, de kanske köper en bil, ett stort och ståtligt hus och en massa moderna prylar. Men en modern livsstil kan gå hand i hand med en stark muslimsk tro. Det ser vi i många muslimska länder idag.

För de Islamfientliga, är detta ett stort problem. De vill gärna rätta till ekvationen, och det gör de genom att separera "moderat Islam" från "bokstavstroende Islam". En "moderat" muslim ber inte fem gånger om dagen. Han/hon fastar inte en månad varje år. Han/hon kanske dricker ett glas vin varje kväll. Han/hon låter Koranen samla damm istället för att sprida Allahs ord i hemmet. Men, den bokstavstroende muslimen ber inte bara fem gånger om dagen, fastar och avvisar alkohol. Han är en terrorist. Han är en självmordsbombare.

Alltså. Vad Islamofoberna har gjort är att de undervisat en hel generation att de bokstavstroende muslimerna hotar västvärldens normer genom terror. Det är där problemet är som störst. Även politiker tror att slöjan går hand i hand med terror. De verkar inte veta att Koranen säger att kvinnor ska täcka sitt hår. Det är så Koranen säger. Men Koranen säger också att det är förbjudet att tvinga människor. Det är just därför terrorism är förbjudet i Islam, trots Islamofobernas försök.

När en människa försöker tvinga en annan människa begår han/hon fel. När en regering försöker tvinga en eller flera människor begår den fel. Även om Islam ger regeringar rätten till att bestämma lagar kan vi inte tvinga kvinnor sluta bära sjal. Att göra det är lika fel som att tvinga de bära sjal. Vad vi måste göra är att involvera fler människor i slöjdebatten, i synnerhet muslimer. Det är ju deras klädkod som diskuteras!

Om detta inte görs kommer slöjdebatten bara riva större sår i det redan iskalla förhållandet mellan västvärlden och den muslimska världen. Glöm inte att många muslimer håller hårt om deras tro. Om Islamofoberna vill ha krig kommer de att få det, och jag misstänker att det är just det de vill ha. Så, om ni inte vill dras in i blodiga konflikter är det bäst att ta slöjdebatten på allvar. Och med tanke på riskerna att slöjdebatten kan komma att få en central roll i valet 2010 är det viktigt att göra det nu.

Västvärlden har tvingat muslimerna till många saker under de senaste århundradena. Jag vill inte skrämma upp folk, men det är viktigt att förstå de verkliga förhållandena i världen idag. De flesta människor runt om i världen anser att demokratin i västvärlden bara är en lögn. Allt fler människor tappar respekten för västvärlden som civilisation idag. Slöjdebatten kommer bara att stärka klyftan i världen. Om EU-länderna börjar visa en enad front mot muslimska kvinnors rätt att bära slöja kommer världen att styckas upp. Det är fel väg att gå.

Jag har en fråga till er. Är ni redo att kasta hela demokratiseringsprocessen som pågått under de senaste 200-300 åren i soptunnan bara för att ni har blivit missinformerade?

Länkar till gårdagens debatt:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6500438.ab

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/sahlin-och-reinfeldt-i-burkadebatt-1.1034622

3 kommentarer:

Anonym sa...

"När en regering försöker tvinga en eller flera människor begår den fel. Även om Islam ger regeringar rätten till att bestämma lagar kan vi inte tvinga kvinnor sluta bära sjal. Att göra det är lika fel som att tvinga de bära sjal. Vad vi måste göra är att involvera fler människor i slöjdebatten, i synnerhet muslimer. Det är ju deras klädkod som diskuteras!"

Intressant. Kanske borde gälla för flertalet länder i mellanöstern också? Nej förlåt, där är det ju förbjudet att ha en offentlig debatt.
Jag har varit i Iran, och gillade landet skarpt. Vad jag dok inte tyckte om var att min kvinnliga reskamrat tvingades skaffa en slöja vid Turkisk-Iranska gränsen. Eller en sån sak att det existerar en "sedlighetspolis" som håller hög profil på gatan.
Men allt det här skiter ju du fullständigt i, för så länge du kan angripa väst på alla sätt spelar ju inget annat någon roll. Äckligt.

Förresten, i det sekulariserade Turkiet pågår också en slöjdebatt. Antalet slöjbärande kvinnor på Istanbuls universitet har ökat kraftigt de senaste åren. Nationalisterna i regeringen protesterar högljutt och pratar om islamisering. Så är det inte. Kvinnorna har blivit friare, förr var de bundna till hemmen, nu har de möjligheten att utbilda sig. Med eller utan slöja.

Ibrahim sa...

Iran upplever angrepp från västvärlden varje dag, både politiska och kulturella sådana. Vad Irans ledare länge försökt undvika är just den amerikaniserade kulturen som matar ungdomar med liberala och moraliskt försvagande idéer.

Tvång är alltid fel. Jag kan inte försvara Irans inrikespolitik. Men vad jag gör är att jag försöker se hela bilden där alla aktörer och deras handlingar får plats. Vi kan inte ignorera den liberala kulturens skador mot moral och etik, och vi kan inte förkasta de som försöker motarbeta detta på ett seriöst sätt, vilket Iran faktiskt gör.

Om det går att undvika tvång och ändå inte tvinga iranierna till något annat ser jag gärna att deras slöjtvång tas bort.

Angående Turkiet så styrdes landet av sekulära ledare under större delen av 1900-talet. Vad som har hänt är att religiös kvinnor stängdes ute från övriga samhället just p.g.a. deras val att bära slöja. Nu när landets slöjtvång på universitet tagits bort har resten av kvinnorna fått möjligheten att studera på högskolorna och fortsätta vara religiösa, som du säger.
Det är bra att du tar Turkiet som exempel. Jag tror att Europa har mycket att lära från Turkiet på den biten.

Anonym sa...

maste kolla:)