Politik och mellanöstern: Ha'aretz misstror Iron Dome-systemet

14 januari 2010

Ha'aretz misstror Iron Dome-systemet

Den israeliska tidningen Ha'aretz skriver att Iron Dome-systemet är bristfällig och kan inte skydda det israeliska folket från raketer avfyrade från Gaza-remsan eller södra Libanon. Iron Dome är ett luftvärns-system som ska skjuta ner alla raketer (är det tänkt) med kort räckvidd.

Problemen är dock att systemet behöver åtminstone 30 sekunder för att låsa sig på en raket och nå den i luften. Det tar 14 sekunder för en Qassam-raket att nå sitt mål efter det att den avfyrats. Under dessa 14 sekunder ska en konventionell Qassam-raket kunna nå 4 km, vilket tvingar de israeliska myndigheterna att istället stärka skyddsbunkrarna inom 4 km från Gaza-remsan. Men med den tredje generationen av Qassam-raketer kan Israel tvingas att göra detsamma för skyddsbunkrar upp till hela 16 km från Gaza-remsan. Dessutom sägs varenda luftvärnsrobot kosta 100.000 USD, eller runt 700.000 kronor. Om motståndsorganisationer i Gaza-remsan avfyrar 5 raketer om dagen kostar det den israeliska regeringen 1,260 miljarder kronor om året, något som är extra påfrestande för den redan svaga israeliska ekonomin.

Som Ha'aretz ser det har Iron Dome-systemet visat sig vara slöseri med pengar, särskilt när pressen på den israeliska regeringen ökar, även från den inhemska befolkningen. Allt färre människor tror på att Israel kan vinna fler krig, och att den illegala regimen måste börja fredsförhandla.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=119679&language=en

Inga kommentarer: