Politik och mellanöstern: "Israel strävar efter fred"

01 april 2009

"Israel strävar efter fred"

Det är en myt, det vet alla som bor i eller nära den illegala staten Israel. Igår blev Netanyahu insvuren till Israels nästa premiärminister. Sen tog det inte lång tid innan Israel officiellt tog avstånd från Annapolis-mötet hösten 2007, som hittills varit en milstolpe för tvåstatslösningen. Men eftersom Israel nu officiellt väljer att inte följa riktlinjerna som lades upp på det mötet, är alla fredsförhandlingar förgäves. Varför Israel väljer att ignorera fredsförhandlingarna vet jag inte, men något lär ju dyka upp rätt snart. Nu är det så att Israel har bestämt att utöka antalet bosättningar på Västbanken, vilket strider mot de bestämmelser som man uppnådde i Annapolis.

Det som förstärker Israels nya bana sen Ehud Olmerts tid är ett ytterligare uttalande, som nämligen handlar om Iran. Netanyahu försökte direkt att pressa president Obama för att stoppa Irans kärnprogram. Det är tydligen viktigare att stoppa ett annat lands kärnprogram än att skapa fred i det land man själv ockuperar. Israelisk mentalitet...japp, vi lär inte se någon fred på ett bra tag.

Det är också värt att lyssna på vad Mahmoud Abbas har att säga om Netanyahu just nu. Han är ju inte särskilt populär sen han nämnde ut sig till "fortsatt" president trots att hans tid gick ut, men han har trots det viktiga och sanna synpunkter på Netanyahu.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2679015.svd


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=79881&language=en

Inga kommentarer: