Politik och mellanöstern: USA destabiliserar Libanon igen - förväntar nytt krig

06 december 2009

USA destabiliserar Libanon igen - förväntar nytt krig

Medlemmar ur Representanthuset i Washington D.C har i ett brev uppmanat Obama-administrationen att avväpna Hizbollah, med hänvisning till FN-resolutionen 1701. Samtidigt fördömer Hizbollah USA:s försök att destabilisera Libanon och återskapa den kris som plågade landet i flera år tills bara för någon vecka sedan. USA har i flera år lagt sig i Libanons inrikes politik (jämför med hur de beter sig mot Iran) och fått mycket kritik för detta.

I veckan kunde man officiellt gå ut med att krisen (2005-2009) i Libanon var över. Saad al-Hariri som nu är premiärminister har i 4 år hamnat i konflikt med Hizbollah. USA, Israel och Saudi Arabien bråkade med Syrien och Iran. I förra månaden träffade Kung Abdullah med president Bashar al-Assad, vilket fick Hariri på andra tankar, d.v.s. att lösa konflikten i Libanon. Och nu är konflikten löst. Men USA fortsätter pressa landet.

Förväntningarna inför ett nytt krig mellan Libanon och Israel tilltar. Israels hot blir allt grövre, och provokationerna fortsätter. Trots det vägrar Representanthuset erkänna de israeliska provokationerna, och ger sig därför endast på Hizbollah. Det amerikanska Representanthuset har antingen inte förstått att resolution 1701 gäller även Israel, eller är helt ointresserat med tanke på israeliska lobbygruppers starka inflytande i den amerikanska politiken. Jag tror snarare på det andra alternativet.

Det är intressant att Representanthuset t.o.m. påstår att situationen vid gränsen har blivit mycket värre på sistone, utan att notera Israels allt vidrigare provokationer. Som jag sett har inga västerländska massmedier rapporterat om de två kidnappningsfall som drabbat libanesiska bönder sedan kriget 2006. Istället påstår de amerikanska politikerna att Hizbollah själv försämrat situationen "på något sätt". Detta stämmer inte. Södra Libanon blomstrar, det har jag själv sett. Man kan inte ens tro att det någonsin varit krig där. Så bra är ekonomin där nere.

Men det är så sionisternas politik ser ut. Varje gång ekonomin börjar rulla i Libanon måste man släppa bomber. Faktiskt rapporterades det om att Libanons BNP ökade med 7,3% (1) under 2008, trots finanskrisen. Israels ekonomi åkte på en smäll, då dess ekonomi är starkt bunden med USA:s ekonomi. År 2010 rapporteras det att Libanon kommer besökas av mer än 2 miljoner turister, samtidigt när Israels turistindustri håller på att falla i bitar. Så, det finns även ekonomi i politikernas beräkningar...

1) http://www.theodora.com/wfbcurrent/lebanon/lebanon_economy.html (7% enligt källan)

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=114117&language=en

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=114119&language=en

Inga kommentarer: