Politik och mellanöstern: Förtjänar vem som helst ett fredspris?

11 december 2009

Förtjänar vem som helst ett fredspris?

Att president Barack Obama fick fredspriset är fortfarande ett hett diskussionsämne. Det tog fart igen när han anlände i Oslo och tog emot priset. Han höll ett tal som många gillade. Men saken är att han trappar upp kriget i Afghanistan.

Det finns inte heller några trovärdiga planer på att han tänker lämna Irak, så man kan undra över varför han fick priset? Det finns ju många andra som förtjänar det mer. Eller är världens mäktigaste krigsherre den bästa kandidaten i år? Det tror jag inte...

Obama's glansdagar är över. Han var en av de mest populäre politikerna för bara ett år sedan. Idag faller hans popularitet kraftigt och allt människor fler klarar av att dra paralleller mellan honom och hans föregångare, George W. Bush. Att Obama dessutom valde att acceptera priset gör bara saken värre, för vad har han egentligen gjort? Fråga gärna palestinierna, som helt tappat förtroendet för Obama. För ett år sen var många palestinier optimistiska. Men efter massakern i Gaza-remsans och Obama's val att fortsätta samarbetet med Israel, har optimismen förvandlats till pessimism.

USA:s utrikespolitik kommer inte att förändras märkbart med Obama. Det kanske blir smärre förändringar, men de kommer inte att innebära någon viktig förändring. Om Obama väljer en helt ny linje, i likhet med John F Kennedy, kommer han sluta som JFK helt enkelt. Han är bunden att följa de mäktiga lobbygrupperna i landet, som i verkligheten är mycket mäktigare än själva presidenten. Och dessa lobbygrupper vill ha krig och elände just för att det är så de tjänar pengar.

Som jag ser det kunde man lika gärna gett ett fredspris till vilken krigsförbrytare som helst. Visserligen har Obama "ärvt" dessa två krig som hans föregångare startat. Men man har alltid möjligheten att slåss mot lobbygrupperna och avsluta krigen. Om Obama går ut med att han tänker avbryta krigen direkt och om han verkligen gör det, då förtjänar han fredspriset. För då har han räddat tusentals människor från död och ännu fler från fortsatt elände.

http://aftonbladet.se/nyheter/article6268564.ab

1 kommentar:

Iyad sa...

Tipsar om en bra hemsida som tar upp bra nyheter på svenska:

www.ummahobserver.com

Ganska intressant nyhet:

http://www.ummahobserver.com/?p=1007