Politik och mellanöstern: Det politiska spelet i Honduras

07 december 2009

Det politiska spelet i Honduras

I somras drabbades Honduras av en statskupp. Den dåvarande presidenten avsattes. Den 29:e november hölls ett val, där de som stöttade statskuppen vann med 60%. Enligt segrarna deltog 62% av de röstberättigade i valet, men siffror från databaser visar att inte mer än 49% av de röstberättigade röstade. Trots det godkänns valet av valobservatörer. Och trots allt våld mot civila, godkänns valet. Varför?

Ännu har ingen regering erkänt den nya regeringen i Honduras. Men om den nya regeringen är pro-amerikansk, kan detta förklara mycket. Eller allt.

Massmedier i väst har inte rapporterat mycket från Honduras. Dessutom har statskuppen inte fördömts av politiker. Ett fåtal har gjort det, men långt ifrån vad man annars förväntar sig. Det finns en anledning till varför det är så. Tänk lite nu: Om Hamas genomför en statskupp på Västbanken skulle västvärlden reagera. Men om Fatah genomförde en statskupp i Gaza-remsan hade västvärlden inte brytt sig. Inte nog med det, västvärlden har flera gånger uppmanat Fatah genomföra en statskupp mot Hamasregeringen.

Statskupper är egentligen olagliga. Men man brukar göra undantag när det handlar om icke-demokratiska regimer och diktaturer. CIA har vidareutvecklat konceptet och genomfört statskupper även mot demokratier. CIA har under senare delen av 1900-talet angripit flera länder som vägrat styras av USA. Ta t.ex. 'Operation Northwoods'.

Massmedierna har varit relativt tysta om Honduras, men samtidigt rapporterat extremt mycket från Iran. Man brukar säga att det är mer intressant att ta upp det som är mer relevant för läsarna, men sanningen är större än så. Massmedierna har accepterat statskuppen i Honduras, och vill nu se en statskupp i Iran. Idag stängdes åtkomsten till Internet i Iran och syftet är att skydda landet från västvärldens konspirationer mot landet. Att en statskupp mot Iran skulle gynna USA och Israel är vi alla överens om, och massmedierna försöker än övertyga oss att USA:s och Israels agenda är bäst för oss och för iranierna.

Tänk om männen bakom statskuppen i Honduras ogillade USA. I så fall hade Honduras idag, den 7:e december 2009, varit utsatt för en internationell bojkott. Jämför gärna med Gaza-remsan efter Hamas valseger januari 2006.
Sanningen är så, att det är USA:s agenda som gäller. Allt som går emot USA:s agenda bojkottas, och allt som går med USA:s agenda godkänns och accepteras. Vissa skulle kanske vilja säga nu att det är USA:s lag som gäller. Men tycker ni inte att det är orättvist? USA är ju inte direkt ett föredöme för andra länder. USA har sina egna problem. 30 miljoner amerikaner svälter. 3 miljoner amerikaner sitter inspärrade för grova brott. Och USA förtrycker flera länder, särskilt muslimska länder.

Det här är inget nytt. Den här politiken har vi sett i mer än 60 år. Amerikaner talar alltid om att sprida demokrati och välstånd till andra länder, men sanningen är att världen idag är en mycket farligare plats än strax efter andra världskriget. Idag går miljardtals människor hungriga världen över. Hundratals miljoner är sjuka och hemlösa. Och välstånd? Inte ens västerlänningar slipper undan fattigdomen...

Det kapitalistiska systemet är på väg att kollapsa, men än envisas den amerikanska eliten. De fortsätter styra världen med järngrepp. I somras blev folket i Honduras vittnen till detta, när västvärlden ignorerade situationen i landet. Inte konstigt att allt fler länder i Latinamerika börjar samarbeta med Iran och Syrien.

Inga kommentarer: