Politik och mellanöstern: Revolutioner och massmedierna

26 december 2009

Revolutioner och massmedierna

Idag rapporterar al-Jazeera och många nyhetskällor om fortsatta demonstrationer i Iran. De pro-sionistiska demonstranterna fortsätter plåga landet genom sina "fredliga" aktioner och sin "fredliga" vilja. Men som vi ser har det bara varit bråk.

Varje gång en demonstration hålls verkar massmedierna följa upp den. Intresset är alltså väldigt stort. Men varför?

Jag har en teori: Iran är inte en pro-amerikansk stat. Minns ni demonstrationerna i Beirut december 2006? Det tror jag inte. Som bäst kan ni ha hört något om de demonstrationerna.

Den 3:e december 2006 gick mer en miljon libaneser till Beiruts gator för att protestera mot den pro-amerikanska regeringen som styrdes av den förre premiärministern Fouad Saniora. Jämför detta med 2,5 miljoner svenskar i Stockholm protestera mot Allians-regeringen, eller 75 miljoner amerikaner protestera mot Bush i Washington D.C!

Hade 75 miljoner amerikaner befunnit sig i Washington D.C för att protestera mot Bushadministrationen hade det varit definitivt en revolution på gång. Detsamma hade kunnat sägas om de 2,5 miljoner svenskar som protesterade mot Alliansen. Den 3:e december 2006 gick mer än en miljon libaneser (1,5 miljon enligt vissa källor) ner på gatorna i Beirut för att kräva sin demokratiska rätt. Men eftersom Sanioras regering var pro-amerikansk, fick ni inte veta något om händelsen. Tystnadens plikt började gälla, eftersom 30% av Libanons befolkning deltog i Hizbollahs protest mot korruptionen i landet.

I Iran deltog några tiotusentals i demonstrationerna. Jämför de med befolkningsmängden på drygt 80 miljoner. Hur många procentenheter utgör de tiotusentals? Ändå snackar massmedierna om en revolution i Iran. Faktum är att de som är för den Islamiska republiken i Iran kan lättare få ihop större antal till demonstrationer. Mitt under de pro-sionistiska demonstrationerna dök betydligt fler personer upp för att stötta Ahmadinejad och den Islamiska republiken. Detta nekar massmedierna till.

Tänk om shahen var vid makten i Iran, och några miljoner iranier demonstrerade mot regimen - hur hade massmedierna förhållit sig till de demonstrationerna? Låt mig påminna er om att shahen stöttade terroristregimen Israel. Så, vad tror ni?

Den enda anledningen till varför dessa massmedier deltar i denna smutsiga kampanj mot den Islamiska republiken Iran är just för att den är islamisk, och emot terroristregimen Israel. Hade Hizbollah varit vid makten i Libanon den 3:e december 2006 hade massmedierna fyllt sina tidningar och sändningstider med demonstrationer från Beirut. Men eftersom det var en pro-amerikansk (och därmed pro-sionistisk) regering som fick skit var massmedierna tysta. Nu när en Islamisk republik får skit deltar flertalet massmedier i denna smutskastningskampanj.

Som jag har sagt tidigare handlar allt bara om Israel, och det villkorslösa stödet till Israel. Inget mer...

Al-Jazeera om demonstrationerna:
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/12/2009122691346726797.html

4 kommentarer:

DickeFix sa...

Ett gott råd: inse att Khamenei och regimen i Iran har INGET med islam att göra. De använder bara religionen och motsättningarna i mellanöstern och konflikten med västvärlden som ett medel att behålla makten. Vakna upp! Annars, om tio år när irans terrorregim är borta från jordens yta kommer du känna dig lika desillusionerad och dum som sovjetkommunisterna efter Sovjets fall och nazisterna efter nazismens fall; du kommer känna dig som en idiot som blev lurad av makthavare som inte brydde sig om något annat än sin egen makt. Jag ska tillägga att jag varken är sionist eller Israel-vän utan en humanist som tror på demokrati och varje människas frihet!

Ibrahim sa...

Jag tycker att du borde säga så om Saudi Arabien och Egypten, eftersom det är de som bryter mot Islams lagar och som bara bryr sig om makt. Den enda anledningen till varför västvärlden försöker bränna ner Iran är p.g.a. dess stöd till palestinierna. Glöm inte att det är tack vare Iran Libanon gjorde sig fri från sionisternas våld. Palestinierna är på god väg att göra detsamma, vilket innebär att Israels dagar är räknade. Våldet i Iran är ett desperat försök...

Om du bryr dig om demokrati och mänskliga rättigheter tycker jag du ska fokusera mer på saudiernas skräckvälde. Du följer bara massmediernas snedvridna fokus...

DickeFix sa...

Jag håller med dig att även Saudiarabien är en diktatur som måste bort men deras övergrepp mot inhemska befolkningen är ändå en västanfläkt jämfört med regimen i Iran som dessutom stöder terror och understöder konflikter runt om i världen.

Det är min övertygelse att palestinierna redan hade haft en egen fri fungerande stat och varit medlemmar i världssamfundet om det inte varit för deras falska vän, Iran. Det finns en opinion i västvärlden emot Israels apartheidpolitik och övergrepp mot palestinska folket. Men Hamaz och Hizbollah har med sin iranstödda raketbeskutning gett Israel en ursäkt att fortsätta sitt förtryck av palestinierna. Dessutom har dessa militanta grupper splittrat palestinska folket så att det försvagats och inte ses som en tillförlitlig förhandlingspartner. Det är väldigt naivt att tro att man med vapen ska få till stånd en långsiktig lösning i mellanöstern. Palestinierna behöver istället ett trovärdigt och starkt ledarskikt som respekteras internationellt, motarbetar inhemsk korruption och förbättrar infrastrukturen i landet så att driftiga palestinier lockas att bygga upp en inhemsk industri och företagande där. Ett sådant ledarskikt behövs även som en motkraft till de starka israelvänliga lobbygrupper som finns i USA. Det får bli min nyårsönskan till palestinierna.

Ibrahim sa...

Jag tror att det är den internationella politiken som är hårt drabbat av korruption. Fakta: Israel ockuperar Palestina och angriper sina grannländer regelbundet. Israel har dessutom massakrerat tusentals människor genom åren. Trots det vågar de internationella organisationerna som är länkade med politiker inte ens diskutera bojkott mot Israel.

Saudi Arabien har finansierat al-Qaida, som mördar oskyldiga människor medan Iran finansierar Hizbollah och Hamas, som slåss för sina länder och sitt folk. Du får gärna jämföra mellan de två. Att anse att Iran är värre än Saudi Arabien säger ju sitt. Jag tycker att du bör läsa mer om Saudi Arabiens inblandning i 9/11 dådet och dess hemliga samarbete med al-Qaida.

Det är viktigt att förstå att det är israelerna och dess sympatisörer som är fienderna, för det är så de flesta ser på saken. Hade sionisterna lämnat palestinierna i fred hade Palestina varit ett enastående land idag, och mellanöstern hade varit fri från krig, fattigdom och elände. Det är alltså sionisterna som förstört regionen med sina giriga planer, och att anklaga ett land (Iran) som inte angripit ett annat land under de senaste 100 åren säger ju sitt...