Politik och mellanöstern: Nej, det är inte fel på demokratin

03 december 2009

Nej, det är inte fel på demokratin

Jag insåg nyss att vi har fått ett nytt problem, vilket är de vilseledande diskussionerna om att "demokratin har gått snett". Efter den omtalade folkomröstningen i Schweiz, som chockade hela världen, har många debattörer pekat på att det är "fel på demokratin". Det är inte bra, det.

Problemet är att de som tar avstånd från den ökande extremismen bland det schweiziska folket allt mer pekar på brister i folkomröstningar. Jag tycker det är viktigt att respektera utgången av valet, eftersom det fortfarande var en majoritet som fattade det beslutet. Det har ju även deras regering gjort, trots sin motvilja. Jag anser inte att det är fel på valmetoden utan snarare på de illasinnade konspirationsteorierna som övertygat 57 % av de röstande, lika mycket som det är fel på Sverigedemokrater snarare än det svenska demokratiska statsskicket.

newsmill.se skriver Martin Ådahl:

"Nu måste det ske en konstitutionell debatt i Schweiz. Folkomröstningsinstrumentet i Schweiz har spårat ur, ett sätt för populister att med bara 50 000 underskrifter som grund skapa extrem opinion kring sin politiska agenda, vare sig det är vänstern som vill avveckla försvaret eller högerextrema nu. En minoritet röstar och en majoritet drabbas." (1)

Jag håller inte med honom på den punkten. Problemet är som sagt inte metoden, utan det Islam-hat som allt mer dominerar på den politiska arenan. Det absolut sista vi behöver är att de som sympatiserar med religionsfrihet klagar på det demokratiska systemet. Det gynnar inte oss muslimer och andra religiösa människor som tror på Gud.

1) http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/30/martin-adahl

http://aftonbladet.se/nyheter/article6229606.ab

Inga kommentarer: