Politik och mellanöstern: Egypten hjälper Israel med att stänga in Gaza-remsan

09 december 2009

Egypten hjälper Israel med att stänga in Gaza-remsan

Egypten har beslutat sig för att stänga hela sin gräns med Gaza-remsan med en 30 meter hög mur i metall. Muren kommer att placeras 20-30 meter under marken i syfte att stoppa smugglingen via underjordiska tunnlar. Den kommer att vara 9-10 km lång.

Gaza-remsan har varit utsatt för en internationell bojkott i snart 4 år. Utöver det vägrar Israel släppa in något i överhuvudtaget till de 1,5 miljoner fängslade Gaza-borna. Den enda livnäringen är alltså tunnlarna, som har förhindrat massvält i Gaza-remsan.

"Problemet" är smugglingen av vapen. Jag själv ser inte detta som ett problem, men det gör sionister och andra Israel-kramare. Om USA får leverera (kanske ska vi kalla det smuggla) vapen till Israel, får väl vem som helst göra detsamma till Gaza-remsan. Rätt ska ju vara rätt. Alla människor har rätt att försvara sig, och eftersom Israel är ett väldigt våldsamt land har alla arabländer rätt att beväpna sig själva så mycket de behöver.

Egypten har tidigare fått massiv kritik för sitt stöd till Israel, särskilt efter massakern i Gaza-remsan för ett år sedan då den egyptiska ledningen beslöt sig för att stänga gränsen så gott som det kunde gå. Den gången slutade det med att någon eller några sköt ett hål genom den nuvarande muren vid staden Rafah, och tiotusentals människor flydde över gränsen för att köpa mat och vatten. Hamas och andra befrielseorganisationer tog chansen i akt och "smugglade" in en hel del vapen under den tiden Egypten inte kunde kontrollera flödet över gränsen.

Om Egypten har råd att bygga den här muren kan man fråga sig varför de istället inte köper mat och vatten för de pengarna och levererar de till Gaza-remsan. Det hade ju ökat populariteten för Egypten, även bland övriga araber och muslimer. Men självklart, det hade ju gjort Obama och Netanyahu arga...

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=114497&language=en

Inga kommentarer: