Politik och mellanöstern: Tredje intifada snart?

16 mars 2010

Tredje intifada snart?

Samtidigt när israelerna påstår sig vilja hålla fredssamtal med palestinierna och även syrierna, sprutar de ur sig så många provokationer som möjligt. Al-Aqsa moskén stängdes i flera dagar, 1600 illegala hem ska byggas på Västbanken och dessutom har israelerna öppnat en omstridd synagoga i centrala Jerusalem. "Krigsförklaring", säger Hamas. "Risk för tredje intifada", säger Fatah.

Palestinierna har väntat på en ny intifada i några år nu. Första gången den diskuterades var sommaren 2006. Israelerna kidnappade några palestinier i Gaza-remsan. Hamas svarade med att kidnappa en israelisk soldat. Ett par veckor senare kidnappade Hizbollah två israeliska soldater. Palestinierna var redo för ett nytt uppror. Men Fatah gjorde allt för att hindra det. Under operationen "Gjutet bly", när israelerna utförde massmord i Gaza-remsan rördes känslorna upp igen. Men Fatah höll ett järngrepp på Västbanken och stoppade alla upprorsmakare.

Israelerna har flyttat sin fokus från Gaza-remsan till Västbanken, där de koncentrerar sig mest på att "judaisera" området runt al-Quds. Utgrävningarna har trappats upp, men det fortsatta bygget av de illegala bosättningarna har utlöst en ny konflikt mellan palestinierna och israelerna.

Fatah har i princip vänt sig i frågan om ett nytt uppror. Det är bara Mahmoud Abbas och hans närmaste män (en handfull personer) som fortsätter förhindra fler uppror. Men korruptionen inom Fatah har stärkt Hamas och de nya uppmaningarna att göra uppror mot den israeliska statsterrorismen.

Blir det en tredje intifada snart? Ingen vet, men allt fler människor börjar tro på det.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/en-tredje-intifada-kan-komma-1.1062570


http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/03/201031642239450987.html


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=129431&language=en


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=129453&language=en

Inga kommentarer: