Politik och mellanöstern: Ny fredsprocess i Mellanöstern

04 mars 2010

Ny fredsprocess i Mellanöstern

Det öppnar upp för nya fredssamtal mellan israelerna och palestinierna och israelerna och syrierna. Israel ser positivt på fredssamtalen trots att många israeliska politiker har hotat med krig och förödelse. Det verkar vara så att Israel drabbats av en form av schizofreni, men visar ändå en trovärdig vilja att skapa fred. Det beror visserligen på att eliten i Israel inte längre tror på att man kan vinna i krig. Men tror de verkligen på fred?

Om man frågar palestinierna skulle de svara nej. Först och främst kvarstår blockaden mot Gaza-remsan, och konflikten i Jerusalem fortsätter. I förra veckan drabbade israeler samman med palestinier vid al-Quds klippmoskén. Det gick rykten om att israeliska bosättare tänkte storma den tredje heligaste byggnaden för muslimer, och ryktena visade sig vara sanna.

För att några trovärdiga fredssamtal ska hållas måste israelerna börja dra sig ut ur Västbanken och lätta på blockaden mot Gaza-remsan. Annars blir det bara ett vanligt fredssamtal och enbart en 'show' för journalisterna att snacka om. Dessutom är det viktigt att notera att en tredje intifada (ett uppror) väntar bakom hörnet. Kollapsar nästa fredssamtal... ja, ni kan säkert gissa resten.

Även i Syrien ökar trycket på president Bashar al-Assad. Allt fler syrier vill ta tillbaka Golan-höjderna med våld. Nu har al-Assad talat om fred med Israel, men fortfarande indirekt (med Turkiet som medlare). Så, det lär bli intressant att se vad som händer. Tänker Israel verkligen försöka normalisera sina relationer med Syrien, eller är detta bara ett spel?

Det är viktigt att notera att allt fler amerikaner, européer och israeler har insett att det inte går att krossa Iran och dess allierade. Så nu försöker de bli vänner igen. Om de lyckas återstår att se.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/syrien-oppnar-for-fred_4369737.svd

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=127450&language=en

Inga kommentarer: