Politik och mellanöstern: Straffas Turkiet?

12 mars 2010

Straffas Turkiet?

Kort efter att USA röstade igenom en resolution som klassar massakern på bl.a. armenier år 1915 som folkmord, gjorde även Sverige det. För Turkiet är detta en väldig känslig fråga. Men efter 95 år av tystnad, verkar västvärlden nu vilja straffa Turkiet. Men varför?

Efter Ottomanska rikets fall under första världskriget tog Mustafa Atatürk över det nya landet Turkiet i en ny riktning och snart blev det ett sekulärt land. Folket verkade stödja den nya utvecklingen. Första världskriget innebar stora kostnader för hela regionen. Min pappas farfar tvingades strida på turkarna sida, trots att han var libanes.

Men det nya landet Turkiet blev så småningom en del av den sionistkontrollerade världen. Turkiet utvecklade nära relationer med Israel och förbjöd bl.a. användningen av slöjan på offentliga platser.
Under de senare åren har motståndet mot landets deltagande i Nato ökat explosionsartat. Om en folkomröstning hade hållits idag hade en klar majoritet av turkarna röstat för att hoppa ut ur Nato.

Men den stora förändringen kom under den pågående massakern i Gaza-remsan i förra vintern. Turkiet protesterade öppet och satte press på Israel. Fredssamtalen mellan Syrien och Israel kollapsade.

Det var då USA vaknade upp efter 95 år(!) av tystnad och valde att rösta igenom en resolution angående massakern på armenierna år 1915, och Sverige följde efter. Kommer övriga länder i västvärlden göra detsamma, och hur påverkar det Turkiets relationer med väst?

Det mest troliga scenariot är att Turkiets intresse att gå med i EU minskar och att landet söker sig österut, i synnerhet till Iran, Syrien och Irak.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6762880.ab

http://www.dn.se/nyheter/politik/riksdagen-erkande-folkmord-pa-armenier-1.1059812

1 kommentar:

Anonym sa...

ett tiotal Europeiska länder har redan erkänt det Armeniska Assyrisk/Syrianska och Pontik Grekiska folkmordet som Turkarna utförde.
Osmanska riket styrdes av Sultaner och då hade de kristna Armneier Assyrier/Syrianer och Pontik greker det bra tills de sekulära Ung Turkiska Nationalistiska krafterna började göra uppror mot Sultanatet och till slut lyckades de störta Sultanen och då började massslakten av de kristna.
Folkmordet är ingen religiös fråga eftersom kristna o muslimer levde ifred sida vid sida när Sultanatet styrde men de som förstörde hela den här friden var Ung Turkiska sekulära krafter som började skapa kaos i riket.
topp skicktet i det Ung turkiska partiet var krypto-Judar som kom från Thessalonoki eller som Grekerna brukar säga Salonikikort o gott.
dessa krypto-Judar kom ursprungligen från Spanien och flydde från Spanska Katolska Inkvisitionen.