Politik och mellanöstern: Rapport bekräftar amerikansk komplott i Mellanöstern

29 mars 2010

Rapport bekräftar amerikansk komplott i Mellanöstern

En rapport som släpptes i USA bekräftar att landet stöttat pro-amerikanska politiker i Libanon mellan åren 2005 och 2009. Den bekräftar också "politisering" av finansiellt och militärt stöd till länder i Mellanöstern. Inte nog med det, rapporten verkar stötta teorin om att USA:s relationer med ockupationsregimen Israel står över relationerna med de övriga staterna i regionen. I rapporten framgår det också att USA hjälpt det libanesiska luftvapnet (LAF) och säkerhetstjänsten ISF med "tillräckligt" stöd för att försvaga anti-amerikanska krafter i Libanon, men inte tillräckligt för att hota Israel.

Tidigare i år avslöjades det att USA skrev på ett avtal med den förre premiärministern Fouad Saniora, ett avtal som innebär en kränkning av landets suveränitet. Fouad Saniora ledde en regering mellan just de åren, men som ansågs strida mot konstitutionen efter de massiva demonstrationerna i Beirut i december 2006. Närmare 1,5 miljoner människor (över 40% av landets befolkning) deltog i demonstrationerna och krävde Sanioras avgång för att han samarbetade med israelerna under 34-dagars kriget samma sommar.

Avslöjandet av det hemliga avtalet har lett till massiv kritik mot Saniora, och riskerar att slänga in landet i rättsjuridiskt kaos. I fall ett åtal väcks mot Saniora kan många politiker komma att förhala rättsprocesserna. Glöm inte att massmördaren Samir Geagea fortfarande är på fri fot och får delta i politiken fritt, trots att han en gång dömdes till livstids fängelse för mord på flera tusen libaneser och palestinier under inbördeskriget 1975-1990.

USA:s Mellanösternpolitik har fått mycket kritik genom åren, särskilt under Bush's andra mandatperiod. CIA har härjat fritt i regionen och genomfört tusentals terrordåd mot civila tillsammans med Mossad och al-Qaida. Deras försök att kasta länderna i regionen in i krig och inbördeskrig har varit många, och i vissa fall lyckade. I Palestina bussade man Fatah på Hamas, vilket ledde till svåra strider mellan partierna. I Libanon riskerade ett nytt inbördeskrig att bryta ut i maj 2008. Året därpå försökte huliganer försvaga den Islamiska republiken Iran.

I Libanon och i Iran har flera terrorister med band till Mossad och al-Qaida gripits. I Irak har amerikaner och britter vid många tillfällen gripits misstänkta för terrorbrott. Nu senast mördades Mahmoud al-Mabhouh, vilket har lett till en storm här i Europa. Det visade sig då att Israel förfalskat flera pass för att använda de i sina operationer. Israel förbehåller sig fortfarande rätten att bryta mot internationell rätt. Och eftersom västvärlden fortsätter stötta Israel och dess policy är västvärlden alltså medbrottsling till Israels brott.

Västvärldens framtid står och faller med Israel verkar det som...

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=131362&language=en

2 kommentarer:

Office of muslim affairs sa...

Det går verkligen inte bra för Mossad, förutom gripandena som du nämnde, läste jag nyligen om att Algerisk polis gripit några agenter. Förmodligen är Mossad kraftigt överskattat.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1159947.html

Ibrahim sa...

Väldigt intressant. Tack för länken.

Läste för ett tag sen att Libanon kommer att visa misstänksamhet mot alla inkommande resenärer med europeiska pass, och kan komma att förvägra misstänkta att släppas in i landet. Risken finns att detta sprider sig till fler länder i regionen. En omfattande verksamhet av passförfalskning kan ligga bakom misstankarna. Det skulle inte förvåna mig om CIA och MI6 också var inblandade i detta, med motiveringen "kriget mot terrorn". Jodå, de begår gärna brott bara för att sätta dit några "terrorister". Det har vi sett förut...