Politik och mellanöstern: Några nyheter från Libanon

13 mars 2010

Några nyheter från Libanon

De senaste avslöjandena om hemliga avtal mellan USA och Libanon upprör många. Den förre premiärministern Fouad Saniora skrev på ett hemligt avtal med USA, utan medborgarnas kännedom. Chefen för ISF (Gen. Achraf Rifi) nekar till detta, men med tanke på de tidigare skandalerna Saniora drogs in i, är det svårt att tro på honom.

Fouad Saniora hjälpte israelerna under 34-dagars kriget sommaren 2006. Inte nog med det, när närmare 1,5 miljoner libaneser samlades i Beirut i december samma år för att kräva Sanioras avgång, klamrade Fouad Saniora kvar vid sin stol, och behöll sin svaga makt fram till förra sommaren, då den nya regeringen med premiärminister Saad al-Hariri tillträdde efter ett parlamentsval.

Snart börjar en ny rättegång som har en stark politisk slagkraft, inte bara i Libanon men i hela regionen. För några veckor sedan anklagade en förra detta minister Michel Smeha (tillhörande oppositionen) Samir Geagea's parti kallad "Lebanese Forces", för att samarbeta med terroristregimen Israel. Detta är ingen nyhet, Geagea ansvarade personligen för massakrerna i Sabra och Shatila. Han fängslades kort efter inbördeskrigets slut i början av 90-talet, men det politiska kaoset ledde till att han benådades av den förre presidenten Emile Lahoud, som senare sa att det var hans största misstag i hela sin karriär.

Samir Geagea är Libanons värsta kriminell och är alltså ordförande för ett parti som har mandat i parlamentet i Beirut. Ser ni hur illa korruptionen är? Var inte förvånade, för det är USA och Israel som finansierar dessa pro-sionistiska personer och partier. Lebanese Forces deltog själva i terrorattentatet mot Beirut i maj 2008, då flera personer öppnade eld mot civila och soldater... vilket ledde till en två dagar lång strid i Beirut och en månad i norra Libanon.

Samir Geagea och hans vänner har valt att ta Smeha's anklagelse till domstol. Michel Smeha höll en intervju hos al-Manar ikväll där han berättade en massa intressanta saker. Geagea avslöjade sig själv som Israel-kollaboratör när han valde att ta ärendet till domstol. Dessutom lovar Smeha att han har mycket bevis som han tänker lägga fram i domstolen. Så, jag kanske följer upp det här vid ett senare tillfälle.

Smeha såg positivt på ISF:s arbete mot Israel-spionerna. Under de senaste 18 månaderna har minst 70 personer gripits med kopplingar till Mossad och al-Qaida. Smeha anser att det finns fortfarande en hel del kvar, och att de kvarvarande är fler än de 70 gripna. Smeha pekade på att personer ur det nu splittrade 14 mars blocket (allierad med USA, Israel och Saudi Arabien) samarbetar aktivt med israeliska underrättelsetjänster, och att det är de som ligger bakom terrordåden runt om i landet under 2000-talet. Han ville inte avslöja några namn idag, men det kommer senare lovar han som sagt. Några kända kandidater är i alla fall Fouad Saniora och Samir Geagea. Jag själv misstänker Ahmed Fatfat, Saad al-Hariri och Walid Jumblatt. Men jag tror att de två senare kanske har slutat samarbeta med israelerna.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=128932&language=en

Inga kommentarer: