Politik och mellanöstern: Valet i Irak 2010

06 mars 2010

Valet i Irak 2010

Imorgon är det val i Irak. Men under veckan har irakierna redan hunnit rösta. Samtidigt har al-Qaida terrorister angripit och mördat dussintals civila i flera attacker. En av de värsta attackerna ägde rum i staden Baquba på onsdagen, och som skördade 33 dödsoffer.

Man kan enkelt påstå att valet har sina brister avseende de demokratiska principerna. Risken för fusk är stor. Många röster riskerar att försvinna. Och säkerhetsproblemen leder till att färre än väntat kommer att våga lägga en röst. Man får heller inte glömma sionisternas roll i valprocesserna i Mellanöstern. Valfusket i Libanon ifjol, huliganerna i Iran osv. Som ockupant lär USA ha ett stort intresse av att påverka valet till att tjäna USA:s intressen i Mellanöstern. Ja, kandidaterna säger sig vilja bli av med de amerikanska trupperna, men när de europeiska kolonisatörerna lämnade Afrika, Asien och Mellanöstern under första hälften av 1900-talet lämnade de korrupta regimer bakom sig, korrupta regimer som tjänade kolonisatörernas intressen.

Med andra ord, de amerikanska generalerna kan tänka sig åka hem, men inte tomhänta. Men trots det, lär de lämna kvar väpnade styrkor i många år till. Som "civilisationens vagga" är Irak väldigt viktigt ur den strategiska synvinkeln. Landet gränsar dessutom till två länder som anses vara ett hot mot Israel, nämligen Iran och Syrien. I fall ett krig bryter ut kan amerikanska styrkor bistå Israel med assistans genom att öppna upp två nya fronter.

Så, vi kan konstatera att Irak är väldigt viktigt för många parter, och valet imorgon kan komma att forma landets framtid och har mycket säkerligen redan gjort det. Frågan är inte vem som vinner valet, utan snarare om västvärlden plus Israel lyckas behålla greppet om Irak. Som det ser ut just nu, kommer de göra det. Al-Qaidas våg av terror verkar inte ha minskat under den senaste tiden. Någon förändring kommer vi dock märka av under den här perioden fram till nästa val.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=127837&language=en

Inga kommentarer: