Politik och mellanöstern: Malaysia utmanar okunnighetens Sverige?

15 mars 2010

Malaysia utmanar okunnighetens Sverige?

Läste en intressant artikel på aftonbladet.se (ja, de har många intressanta grejer där) som var minst sagt väldigt kritisk mot Malaysias "attack på svensk yttrandefrihet". Ja, Malaysia i egenskap som muslimskt land har kritiserat Lars Vilks för hans kränkningar mot Islam. Men den här intressanta artikel försöker försvara Vilks kränkningar genom att angripa Malaysias alkohol- och straffpolitik.

I Malaysia råder strikta alkohollagar. Man får visserligen dricka sprit, men man får inte göra det öppet. En kvinnlig fotomodell har dömts till 6 piskrapp för att ha gjort det, och nu ska vi alla hata Malaysia för att de utmanar okunnighetens Sverige.

Det nämns ingenstans att Malaysia anses vara en demokrati (än med brister) där folk har det någorlunda fritt, i förhållande till hur det är här i Sverige. Alkohollagarna har folket själv varit med om bestämt om. Så, om Malaysia vill ha strikta lagar gällande sprit, så ska de givetvis få ha det. Varför ska okunnighetens Sverige leka världspolis och "lära upp" folk varje gång?

Det som får mig att må illa är försöket att försvara Vilks kränkning mot muslimer. I en rättvis värld skulle han dömas till böter eller fängelse, eller både och. I en rättvis värld får man inte kränka andra människors livsåskådningar. Och yttrandefriheten inger oss ingen frihet att kränka våra medmänniskor. Den ger oss frihet att göra makteliten transparent... vilket åtminstone är meningen.

Ni som känner er hotade av oliktänkande, lägg bara ner det. Ni kanske inte vill att etik och moral ska styra mänskligheten, men majoriteten av mänskligheten vill det. Det är därför de är religiösa, eller åtminstone tror på de regler de flesta religioner bygger på.

Om Lars Vilks och andra konstnärer vill utmana moral och etik får de gärna göra rondellhundar av riktiga terrorister, som George W Bush, David Ben-Gurion eller varför inte Charles Darwin? Han anses vara en "profet" för något.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article6779156.ab

2 kommentarer:

Feras sa...

Den här artikeln var ovanligt frispråkig i sin natur och inte direkt "neutral" eller "objektiv". Var det en krönika kanske?

Ibrahim sa...

Den är skriven av Wolfgang Hansson, som är väl politisk debattör/bloggare på aftonbladet. Han brukar skriva bra artiklar, men den här är definitivt inte en av de.