Politik och mellanöstern

03 maj 2009

Det framgår av israeliska Haaretz att den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu överväger att lämna ifrån sig den libanesiska byn Ghajar inför parlamentsvalet i Libanon i juni. Ghajar har varit ockuperad i snart 30 år och blev en viktig fråga efter det senaste krigets slut för snart 3 år sen. Enligt bl.a. resolution 1701 måste Israel lämna området, men har vägrat att göra det.

Enligt Haaretz är överlämnandet av området en god gest till den sittande premiärministern Fouad Saniora, som är med i valkampanjen i Sidon i södra Libanon. Netanyahu vill också att Hizbollah inte ska få all "creds" för överlämnandet, givetvis för att hämnas tillbaka. Kanske blir överlämnandet som en avgångspresent till Saniora. Han kommer inte att väljas om, det kan man vara helt säker på. Men det skulle ändå hjälpa honom på traven i Sidon.

Det är intressant att Sheeba-gårdarna inte nämns. Sheeba-gårdarna är mycket mer viktigt politiskt sett. Det är en fråga som Hizbollah uppmärksammar mycket. Ghajar är mindre viktigt politiskt sett. Därför blir det lättare för Fouad Saniora att "stjäla" frågan och göra den till sin egen, som han kan tjäna på när området lämnas över till Libanon.

Jag tror att Netanyahu kommer att misslyckas, särskilt kommer detta att synas när oppositionen vinner valet den 7:e juni nästa månad. Fouad Saniora har aldrig brytt sig om att ta tillbaka det Libanon äger. Hizbollah kan enkelt ta tillbaka frågan, vilket de också kommer att göra. Ghajar's invånare kommer troligen att tacka Hizbollah för sin kamp mot den israeliska ockupationsmakten. Hizbollah befriade Bint Jbeil, Marayoun och Aita ech Chaab. Ghajar kommer att hamna på samma lista. Sen ligger Ghajar väldigt nära Sheeba-gårdarna, så Hizbollah kommer nog pressa israelerna så att de lämnar all libanesisk territorium.

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128858194013841796.htm

Inga kommentarer: