Politik och mellanöstern: Joe Biden i Beirut

22 maj 2009

Joe Biden i Beirut

Efter Hillary Clintons besök i April kom också den amerikanska vice presidenten på besök till Libanon under fredagen. På senare tid har amerikanska politiker uttryckt oro inför det stundande parlamentsvalet i Libanon, då det pro-amerikanska blocket har haft problem med sin kampanj. De två största aktörerna inom det 14:e mars blocket Walid Jumblatt och Samir Geagea har haft svårt att komma överens på många punkter.

Alltmer pekar till fördel för oppositionen, med Hizbollah och FPM i toppen. De senaste årens politik har visat sig vara en katastrof för Libanons säkerhet och ekonomiska utvecklingen. Premiärministerna Fouad Saniora (pro-amerikan) har visat sig vara en stark Israel-sympatisör, vilket visade sig under det senaste kriget när han gav information till israelerna om var de skulle fälla bomber. Trots att den libanesiska BNP:n har fördubblats under 2000-talets första årtionde har lönerna varit oförändrade. Idag äger kuwaiter och saudier det mesta av Beiruts fastigheter och jag känner själv många som tvingats flytta från Beirut p.g.a skenande priser på fastigheter.

Under den här perioden har ett flertal politiker öppet visat stöd till Israel, vilket anses vara förräderi då Israel dagligen hotar Libanons säkerhet. Men dessa politiker har fått stanna kvar, vilket är ett bevis på omfattande korruption. Detta har lett till osäkerhet, ett problem som oppositionen nu vill lösa. Dessa politiker har ständigt varnat oss för Syrien och Iran. Det är i princip samma sorts häxjakt som här i västvärlden. Iran framställs som ett hot mot Libanon. I verkligheten hjälper Iran Libanon.

Det bör då inte överraska att oppositionen nu är mer populär.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/05/200952273939976536.html


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=86626&language=en

Inga kommentarer: