Politik och mellanöstern: En ny illegal stat i Palestina?

19 maj 2009

En ny illegal stat i Palestina?

Det här kommer som en överraskning för mig. Hamas och Fatah har under den senare tiden hållit möten i syfte att lösa sina vänskapsproblem. Då och då har man talat om framgång. Men enligt al-manar och al-jazeera har den palestinske presidenten Mahmoud Abbas format en regering, utan det folkvalda partiet Hamas.

Det som gör saken värre att den nya regeringens statschef, Mahmoud Abbas, inte längre anses vara president längre. Hans ämbetstid tog slut den 9:e Januari och han lyckades sitta kvar med motiveringen Hamas, och att därmed palestinierna behövde en "motpol". Han påstod också lagarna gav honom rätt att sitta ett år till, tills en ny president väljs fram.

PA (Palestinian Authorities) ses redan som en illegitim politisk organisation då Fatah fått mycket kritik för att gå Israels ärenden. Korruptionen är vardag, vilket är den främsta anledningen till varför Hamas valdes av en majoritet i Januari 2006. Det här lär onekligen orsaka fler politiska problem i Palestina.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=86214&language=en


http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/05/2009519133817748184.html

2 kommentarer:

Iyad sa...

Fast många är emot denna nya regering. Till och med Fatah. PPP och PFLP och andra palestinska partier, inklusive Hamas såklart.

Ibrahim sa...

Ja, de flesta ogillar Abbas initiativ. Vad han gjorde är att han satte ihop en egen regering i syfte att slå ut ett folkvalt parti som redan har en regering. Det är helt omöjligt att motivera och försvara Abbas, även om man inte skulle gilla Hamas regering.
Tänk om socialdemokraterna formade egen regering så plötsligt bara för att de inte gillar Alliansens politik.