Politik och mellanöstern: Massmedia och Israel

15 maj 2009

Massmedia och Israel

Igår mindes palestinierna "Nakba", katastrofen. Samtidigt firar israelerna Israels 61 årsdag nu i veckan . Tidigare i veckan talade Obama om "57 länders-lösningen", där dessa 57 muslimska länder erkänner staten Israel i utbyte mot en palestinsk stat styrd av PA (Palestinian Authorities).

Men hur presenterar massmedierna sina nyheter gällande Israel-Palestina konflikten?

Real News intervjuade Sut Jhally igår. Här är intervjun:


Jag har länge lagt märke till massmediernas val av ord. Ett exempel är att de flesta medierna (särskilt i väst) nästan aldrig använder ordet "Palestina" när de syftar på palestinier. De använder ordet "palestinierna" istället. Men för israelerna är det annorlunda. Ordet "Israel" används betydligt oftare än "Palestina" i dessa sammanhang.

Jag har träffat ett antal personer som seriöst tror att palestinierna ockuperar Israel. Det här är ett bra exempel på att en förvrängning av sanningen pågår. Det kanske är en bieffekt av illasinnade intressen i dagens informationssamhälle, men liknande missuppfattningar har funnits i alla tider. Att människor tror på lögner trots att de har Internet och hundratals TV-kanaler hemma visar att folk är väldigt selektiva, och som väljer att följa nyhetshändelser via ett begränsat antal TV-kanaler och/eller hemsidor.

Stöd till Israel är särskilt vanligt bland amerikanska massmedier, som sagt. Där är det tabu att visa den sanna bilden av Israel, vilket är att den är en förtryckande terroristregim. Man talar istället om "den enda demokratin i mellanöstern", vilket många människor seriöst tror på. Att Israel har apartheidlagar känner färre människor till, i synnerhet i USA och Europa.

Att många människor inte känner till sanningen är troligtvis den huvudsakliga anledningen till varför terroristregimer och diktaturer lyckas överleva i dagens värld. Därför måste varje enskild människa söka information på flera ställen. Det är inte svårt i dagens värld. Man kan hitta information i princip överallt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Att många människor inte känner till sanningen är troligtvis den huvudsakliga anledningen till varför terroristregimer och diktaturer lyckas överleva i dagens värld"

- Det är sant, och borde naturligtvis även vara så i Israel/palestina-konflikten.
Men du som bloggare då? Läste precis ditt onyanserade inlägg om Pakistan. Och visst, JA Amerika har troligen fler intressen än de officiella till att vara så starkt militärt närvarande i regionen. JA, medierna måste granska situationen mer kritiskt och bli mer subjektiva i sin rapportering - jag håller med om det.
Men talibanerna? Jag får nästan intrycket att du försvarar talibanerna, gör du det? Det som medierna däremot är duktiga på att rapportera om är talibanernas vidriga styre.
Den absoluta majoriteten av befolkningen vill inte ha talibaner vid makten, lika lite som de vill att USA manipulerar politiken och samhället.

Ibrahim sa...

Nej, jag stöder inte talibanerna. Jag förstår att du får det intrycket, men med tanke på all kritik mot talibanerna ville jag också lysa upp de andra sidorna i konflikten, och på ett nytt sätt genom att skriva om produktionen av droger i Afghanistan.

Faktiskt är deras syn på droger det enda som jag tycker är bra med deras politik.