Politik och mellanöstern: Glöm aldrig bort palestinierna

01 maj 2009

Glöm aldrig bort palestinierna

Vi vet redan hur tyst det kan bli. Har någon läst någon nyhet om Durban den senaste veckan? Nepp. Allt är bortglömt, inskriven i historiens böcker. Samma är det med Gaza-remsan. Drygt 3 månader har gått sen vapenvilan gick igenom. Sen dess har inget hänt, om man bortser från det att Israel fortsatt bomba civila mål lite här och där.

Sen vapenvilan började gälla har flertalet organisationer jobbat för att återuppbygga det som förstördes. Det allra viktigaste är att få dricksvatten och mat till de drabbade. Sen är det också viktigt med bostad och mediciner. Men problemet är att blockaden gäller fortfarande. Man får inte föra in mat, vatten och material till Gaza-remsan. De gånger man får, skryter israelerna om hur "snälla" de är. Men senaste gången de gjorde det var ju under kriget (läs massakern) för snart 3 ½ månader sen.

När dessa organisationer istället försöker föra in förnödenheter via Egypten fastnar de vid gränsen igen. Egypten är allierad till Israel. Går det då genom havsvägen? Nej nej. Israeliska örlogsfartyg ligger där och blockerar. Så, Gaza-remsan, med sina 1,5 miljoner invånare, är med andra ord dagens Warsawa-ghetto. Gaza-remsan är israelernas koncentrationsläger. Israel kontrollerar all staket runt den lilla landsremsan. I landsremsan finns inte mycket. Även om marken var jordbrukbar hade den inte räckt till. Gaza-remsan är ju redan mer eller mindre helt bebyggd. Personligen är jag imponerad över att Gaza-borna klarar sig nätt och jämt.

Att de överlevt hittills beror helt och håller (notera helt och hållet) på de tunnlar de byggt. Utan tunnlarna hade väldigt få av dessa 1,5 miljoner invånare levt idag. Men ska det vara så? Hur hade DU känt dig om din överlevnad var beroende av ett antal tunnlar, som anses vara illegala bland de "fria" länderna?

Illegala eller ej, det är inte viktigt. Det viktiga är att palestinierna återfår respekten och rätten till existens. Det viktiga är att de får samma rättigheter som alla andra i världen. Alla människor har den rätten. "Demokratin" Israel däremot ignorerar palestiniernas rättigheter. Då vill vi andra inte dela israelernas åsikter, eller? Det måste vi inte göra?

Så svårt är det väl inte? Ska man stötta en terrorregim som aktivt slaktar människor, eller ska man inte göra det? Vill man göra det, så får man göra det. Det tycker jag. Men då får man ta konsekvenserna. Men jag ser inte pro-sionister som människor. Jag tror att många tycker likadant.
Det finns ju de som tycker att det är svårt att stoppa diktaturer. Det är det verkligen inte. Det räcker med att sluta köpa produkter och tjänster från ett land för att tvinga ner det på knä. Glöm inte att det är vi konsumenter som upprätthåller diktaturer och terrorregimer. Kan vi upprätthålla dem, kan vi också sänka dem. Bojkotta Israel!

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-alarmerande-i-gaza-1.856455

Inga kommentarer: