Politik och mellanöstern: Det politiska mordet

02 maj 2009

Det politiska mordet

Igår talade Hizbollahs ledare, Sheik Sayyed Hassan Nasrallah, inför många miljoner TV-tittare. De två viktigaste ämnena var Egyptens anklagelser mot Hizbollah och frisläppningen av de fyra officerare. Det många kanske inte vet hur politiserat mordet på Rafik al-Hariri är. Mordet delade upp Libanon i två läger...eller kanske tre där den tredje gruppen höll sig neutral. En liten grupp var den i alla fall.

Det fanns de som anklagade Syrien, och de som anklagade Israel. De som anklagade Syrien var just 14:e mars blocket. I det här blocket finns premiärministern Fouad Saniora, Walid Jumblatt, Samir Geagea och Saad al-Hariri. Det är de fyra som styr Libanon...kan man säga. Fouad Saniora gillar ju ingen idag. Alla vill få bort honom. Walid Jumblatt byter lag hela tiden. Samir Geagea borde sitta inspärrad. Han dömdes till livstid för förräderi och mord på tusentals libaneser och palestinier. Sen släpptes han p.g.a påtryckningar från dessa pro-israeliska politiker och från USA och Frankrike. Saad al-Hariri kanske inte ens vill vara politiker. Det finns indikationer på att han hotats till livet, något i stil med; "Gör du inte som vi säger kommer du sluta som din far, död". Saudi Arabien ligger definitivt bakom hotet.

De som anser att Israel ligger bakom mordet är de oppositionella partierna och organisationerna. De har en annan syn på många saker i förhållande till den styrande 14:e mars blocket. Israel har ju motivet; instabilitet i Libanon. Vill också Syrien ha instabilitet i Libanon? Nu kanske det finns en enstaka syrier som tjänar på det. Men Syriens ekonomi är väldigt beroende av Libanon, som har kapital och turism (när det inte är krig). Som ni kan tänka er är Israels ekonomi inte lika beroende av Libanon. Dock drabbas Israels turismsektor när det är lugnt i Libanon. Tydligen kan Libanon slå Israel även när det kommer till turism.

Strax efter mordet på Rafik al-Hariri blev jakten på mördarna en internationell fråga. Det var ju många politiker här i väst som "ville sätta dit mördarna". Resultatet blev att en massa libaneser greps och spärrades in, en del av de satt inne i nästan 4 år. Libanon har ju en del svarta får, men så många? Och vad hände med det israeliska motivet?
Faktum är, som Seymour Hersh avslöjade, att Israel och USA planerade en invasion av Libanon hösten 2006. George W. Bush hade redan börjat planera att invadera Syrien, och vad krävs för att göra det lätt att genomföra? Jo, att ta huvudstaden Damaskus. Från östra delen av Libanon är man i Damaskus på nolltid. Vill man ta sig in dit från Irak blir det istället en lång väg. Så det är väl klart att Israel måste delta i kampanjen mot den muslimska världen.

http://www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/lebanon_rel_2000.jpg


USA och Israel planerade att invadera Syrien och sedan Iran. Det har man planerat sen George W. Bush kom till makten i januari 2001.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=13402&language=en


När man grep de misstänkta glömdes allting bort, som om mordet aldrig ägt rum. Det är ju ganska intressant då, att om Syrien verkligen låg bakom mordet skulle de få komma undan så lätt. Fox news och andra pro-israeliska medier är så snälla mot Syrien.

Nej. Hade Syrien varit inblandad i mordet hade George W. Bush besökt Bashar al-Assad med sina homies till marinkårs soldater. Då hade man sagt; "Aha, Syrien mördade Rafik al-Hariri, nu ska vi skipa rättvisa". Men så blev det aldrig. Det blev bara så tyst istället. Det kanske räckte med att man tvingade syriska soldater att lämna Libanon...för nu kan man invadera och ockupera Libanon. Precis som i 1978, och 1982. Men man räknade aldrig med Hizbollah...

Det var ju därför Fatah al-Islam dök upp året därpå. Fatah al-Islam (finansierad av USA och Saudi Arabien) skröt om att de ville slakta judar, men hamnade längst bort från Israel. De belägrade en stad som ligger 170 km från Israel. Alla vettiga människor fattar att Fatah al-Islam inte är ett dugg intresserad av att stycka judar i bitar. De ville bara destabilisera Libanon. Det var ju deras jobb. Det var ju också därför de belägrade just Nahr al-Bared, en libanesisk stad med många palestinska invånare. Fatah al-Islams närmaste allierad är ju al-Musta'bal, en hängiven Israel-vän.

Hade det funnits rättvisa i världen hade 14:e mars blocket inte existerat idag. Ledarna för det blocket är skyldiga för många brott. De gav information till Israel under krigen. De förgrep sig på civila libaneser och palestinier. De ligger bakom Libanons knarkindustri, och använder inkomsterna till för att skapa egna miliser. De startade den 7:e maj incidenten ifjol.

Under 14:e mars blockets era har Libanon varit ett instabilt land. Libanon var ett mycket säkrare land under 90-talet, när Israel fortfarande ockuperade delar av södra Libanon. 14:e mars blocket gjorde Libanon till ett amerikanska gangsterdröm. Nu kunde man hänga med sina homies i ett bostadsområde mitt i natten och skjuta hål i bilar och husväggar.
Faktiskt var jag själv med i en sådan incident. En kväll var jag hemma med några släktingar när ett gäng från al-Musta'bal började skjuta på en närliggande byggnad med AK-47:or.

Man ser ju också hur pass mycket massmedierna ljuger om situationen i Libanon. Jag tänker särskilt på 7:e maj situationen ifjol. Massmedierna i västvärlden påstod att det var Hizbollah som försökte genomföra en statskupp. En lögn. Det var just därför jag reagerade och skapade den här bloggen. I arabvärlden visste man dock vad som verkligen hade hänt. Det var al-Musta'bal som ansåg att deras milis var redo för att genomföra sitt jobb. De hämtade en massa män från norra Libanon och stationerade de i Beirut morgonen den 7:e maj. Sen började de skjuta mot civila och soldater. Det var så det hela började. Men återigen, man räknade inte med Hizbollah och oppositionen.

Idag är Libanon ett mycket bättre land. Libanon har en president (vilket israelerna inte ville ha), och landets ekonomi blomstrar. Det finns fortfarande ett par säkerhetshål, men snart är problemet ett minne blott. Det alla libaneser ser framemot just nu är parlamentsvalet i juni. Det är den dagen 14:e mars blocket kommer att förlora, och sionisterna kommer att inse att de tappat greppet om Libanon. Det kommer inte göra världen en bättre plats, för sionisterna lär inte acceptera det här. Men den dagen är, som vi libaneser säger, en gaffel i sionisternas ögon.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/05/200951215049727331.html


http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=43112&language=en

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=15065&language=en

Inga kommentarer: