Politik och mellanöstern: Israel fortsätter vägra att skriva på NPT

06 maj 2009

Israel fortsätter vägra att skriva på NPT

De flesta länder som har kärnkraftsverk och eventuella kärnvapen har skrivit på NPT (Non-Proliferation Treaty), men det vägrar Israel att göra. USA har dock för första gången på 50 år börjat pressa israelerna så att de vänder om och skriver under icke-spridningsavtalet, vilket alltså binder de till ett avtal som förbjuder de från att dela med sig sin kärnvapenteknologi.

Trots USA:s försök vägrar Israel alltså. Israel hänvisar till att NPT är "verkingslöst" och åberopar Irak och Iran som exempel. Är det bara jag, eller har israelerna missförstått syftet med NPT? Visserligen kan man inte kräva ett land att göra sig av med sina kärnvapen. Inte i en värld styrd med anarki.

Bara för att vara extra tydlig, Iran har skrivit under icke-spridningsavtalet. Man borde egentligen vara mer rädd för att israelerna kanske väljer att ge kärnvapen till terroristgrupper då det inte finns något avtal som skulle begränsa Israels handlingsutrymme.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-vagrar-avsta-fran-karnvapen-1.859409


http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/05/2009569555452336.html

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är du lika upprörd över att NordKorea, Pakistan och Indien inte har skrivit på?

Iyad sa...

Nordkorea, Pakistan och Indien har inte hotat sina grannar med att släppa atombomber och använda kärnvapen.

Ibrahim sa...

Ja, självklart. Grejen är dock att Nordkorea inte lär våga göra nåt, för annars blir de bombade av NATO. Pakistan och Indien lär inte heller bomba varandra, då de har samma historia. Iran har skrivit på, och de kommer inte sprida kärnvapen till terrorister. Iran lär inte vilja riskera ännu mer kritik från väst.

Poängen är att Israel använder sig av dåliga ursäkter för att komma ifrån icke-spridningsavtalet. Men jag tror inte att det spelar någon roll. Sionisterna slår bara ner sina egna projekt. De jobbar hårt för att forma internationella avtal för att gynna sig själva, men sen kallar Israel avtalet för "verkningslöst". Undrar vilka signaler det skickar till bl.a. Nordkorea.

Anonym sa...

Vad får du att anta att Indien å Pakistan INTE ska använda vapen mot varann?

Vad vet du om att Iran inte ska sprida skiten till terrorister?

Ibrahim sa...

Självklart finns inga garantier, men många indier och pakistanier delar samma historia. Det är politisk självmord att använda kärnvapen.

Detta gäller även Israel, men Israel använde s.k. "mini-atombomber" i Libanon i kriget 2006. De har ingen särskild sprängverkan jämfört med vanliga kärnvapen, men de sprider lite strålning.

Anonym sa...

Anonym: Tråden handlar om israels obstinata försöka att inte skriva på. Sen börjar du snacka om Nordkorea, pakistan etc. Blev frågan för jobbig för dig eller? Tröttsammt med folk som jämt ska flytta fokus.
Grejen är den att Israels backas av USA och Europa står under USA. Därmed är det lätt att se vem som är den egentliga hotet. Inte är det Iran som inte ens har vapen, utan Israel som kan stå utanför NPTreaty, ha vapen och fortfarande åtnjuta immunitet från kritik.