Politik och mellanöstern: Nytt krig inom de kommande veckorna?

23 maj 2009

Nytt krig inom de kommande veckorna?

Krigsberedskapen har höjts i Libanon inför parlamentsvalet och den militära övningen i Israel, som äger rum mellan 31 maj och 4 juni. Saad al-Hariri, partiledare i al-Musta'bal kallade idag gårdagens besök av Joseph Biden "historisk". Biden's besök syftade till att stötta det 14:e mars blocket, och försökte också muta den libanesiska armén genom att lova att sälja vapen till armén om "den såg till att Hizbollah inte vinner valet". Hur som helst, det blir trots allt bara gamla vapen från Vietnamkriget...som vanligt.

Både USA och Israel uttrycker oro inför valet, då alla som har koll på valkampanjerna är säkra på att oppositionen lär vinna det. Det libanesiska folket har fått nog av den sittande regeringen. Att ge den regeringen fyra år till är alltså det sista folket vill ha.

Jag har funderat lite på den här oron. Saken är att det finns risk för att det blir krig. Den risken är liten just för att Israel är försvagad. Libanon är däremot mycket starkare nu jämfört med sommaren 2006. Libanon är enat idag. Dessutom vill israelerna gärna lära sig av den kommande övningen, som är den största i landets historia. Att gå till offensiven helt plötsligt skulle också minska landets trovärdighet, då eventuella framtida övningar skulle övervakas ännu hårdare av grannländerna.
Å andra sidan är Israel rädd för vad vissa kallar "Hizbollahstat". Hizbollah har sagt att de inte vill styra Libanon, men kommer att göra det om ingen annan vill göra det. Hizbollah kommer trots en valseger inte styra Libanon enhälligt. Hizbollah kommer att samarbeta med sina allierade som tillhör det oppositionella blocket.

Jag är ganska säker på att USA kommer att försöka blockera Libanon efter valet, om de inte sätter stopp för valet i förväg vill det säga. Enligt källor har Saudi Arabien (allierad med USA och Israel) övervägt att stoppa valet med våld. Vinner oppositionen kan vi i framtiden se fler destabiliserande våldsdåd, troligen väldigt lika de som ägde rum under åren 2005-2007. Det finns indikationer på att Fatah al-Islam (understödd av USA, Israel och Saudi Arabien) finns kvar i Libanon.

Vi kan vara ganska säkra på att USA och Israel kommer att försöka stoppa oppositionen, för det sista man vill är en s.k. domino-effekt, d.v.s. att fler länder i regionen följer samma anti-amerikanska politik som just nu är väldigt populär i Libanon.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=86766&language=en


http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128875426298633304.htm

Inga kommentarer: