Politik och mellanöstern: Nyckelpersoner ur Bushadministrationen erkänner mordet på Rafik al-Hariri

22 maj 2009

Nyckelpersoner ur Bushadministrationen erkänner mordet på Rafik al-Hariri

För några veckor sen avslöjade frilansjournalisten Wayne Madsen Dick Cheney's "dödspatruller". Seymour Hersh bekräftade senare existensen av dessa dödspatruller.

Nu framgår det att nyckelpersoner i Cheney's närmaste krets börjar erkänna bl.a. mordet på Rafik al-Hariri. De anser dock att det inte är ett mord, utan "en del av kriget mot terrorismen". Tydligen innebär "kriget mot terrorismen" också övertaganden av länder, då syftet med mordet var att göra det lättare för israelerna att återockupera Libanon.

"In the early days, many of the names were cleared through Cheney's office. One of his aides, John Hanna, went on TV and acknowledged that the programme exists, and said killing these people is not murder but an act of war that is justified legally."

Den s.k. Hariritribunalen kollapsade för några veckor sen när de fyra misstänkta officerarna släpptes, vilket då innebar att man inte hade några misstänkta kvar. Enligt kritiker drog neokonservatisterna i USA ut det hela för att stärka de anti-syriska politikerna i Libanon. En för tidig kollaps hade försvårat kriget mot Libanon 2006, då israelerna var i stark behov av de anti-syriska krafterna i landet.

Barack Obama har under sina första månaderna som president förhalat de rättsliga processerna mot Bushadministrationen, som just nu är misstänkta för flera brott. I USA är det allra viktigaste hanteringen av tortyren mot misstänkta terrorister, då tortyr är olaglig enligt den amerikanska konstitutionen. Allt fler amerikaner vill se en rättslig process mot den förra administrationen, men Obama anser att det "inte är lägligt" just nu.



Det nämns att Ariel Sharon också var inblandad. Enligt säkerhetsorganet ISF i Libanon har man hittat en hel del sprängmedel hos de misstänkta spionerna. Det finns en möjlighet att dessa spioner hjälpt de ansvariga att leverera sprängmedel till den platsen där Rafik al-Hariri mördades. I så fall kan ISF ha information om leveranserna.

Slutligen passar det att nämna om att ytterligare två misstänkta spioner greps i Libanon under de senaste 24 timmarna. Båda gripanden ägde rum i södra delen av landet, den ena i Sheeba-området och den andra i Marjayoun-Hasbaya. Enligt ISF börjar spionerna känna oro, vilket kan avslöja dem. Ett antal spioner har flytt över gränsen till ockuperade Palestina. Ett 30-tal personer har antingen gripits eller flytt landet.

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128874554002630635.htm


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=86626&language=en

Inga kommentarer: