Politik och mellanöstern: Israel planerar inbördeskrig i Libanon

25 maj 2009

Israel planerar inbördeskrig i Libanon

Efter det att Der Spiegels artikel om utredningen av mordet på Rafik al-Hariri publicerades gick i princip alla större politiker i Israel ut och anklagade Hizbollah för mordet. Samtidigt sa de sig vilja "skydda" de sunnitiska libaneserna genom att uppmana de att ta ställning mot Hizbollah. En uppmaning till att starta ett inbördeskrig vill det säga.

Det här är inte första gången, men kanske den sista. Det här är det sista kortet Israel kör med. De som studerat utredningarna om mordet vet att USA, Israel och Saudi Arabien har sina fingrar i spelet. När kortet har gjort sitt kommer Israel inte finna en annan möjlighet än att förklara krig mot Libanon. Israelerna har svårt att acceptera att oppositionen är på väg att vinna det libanesiska parlamentsvalet.

Under dagen har spänningen ökat markant, särskilt mellan Libanon-Israel och oppositionen-14 mars blocket. Risken finns att det blir ett nytt 7:e maj, vilket innebär att 14:e mars blocket återigen försöker belägra Beirut. Händer det igen kommer Hizbollah att slå till hårdare mycket hårdare än under konflikten 7:e maj 2008. Västvärlden lär gnälla om att en "statskupp" är på gång, vilket kan resultera i ett israeliskt angrepp.

Den andra scenarion är att Israel anfaller direkt, troligen under den militära övningen som börjar nu i veckan, med motiveringen att "Hizbollah är på väg att vinna valet", vilket israelerna "inte kan acceptera".

Egentligen är detta inte förvånande. Alla vet att Israel kommer att försöka invadera Libanon så länge Israel existerar. Men med Der Spiegels artikel har man försökt provocera fram ett nytt inbördeskrig i Libanon. Blir inbördeskriget inte av blir det ändå ett krig. Just nu är risken för ett nytt krig mellan Libanon och Israel inom den kommande månaden så gott som 1:1. Nu beror allt på hur mycket israelerna är villiga att pressa fram ett krig, antingen ett inbördeskrig i Libanon eller ett mellanstatligt krig.

http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128877321101200595.htm


http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=87018&language=en

13 kommentarer:

Iyad sa...

Jag kände på mig för flera dagar sedan att det skulle bli krig inom de närmaste veckorna. Jag tror faktiskt inte det handlar om månader. Det handlar om veckor. Om Hizbollah vinner valet alltså. Om någon annan vinner så är det en annan femma. Men jag snackar nu om Hizbollah vinner valet. Jag tror inte Israel vill vänta tills Hizbollah får starkare ställning i Libanon. De kommer vela attackera direkt.
Men de är inte dumma. De försöker först skapa ett inbördeskrig. De kommer troligen misslyckas. Så det som kommer hända är att de attackerar Libanon. Därefter är deras planer att med hjälp av USA att attackera Iran. Sedan kommer de tvinga Syrien att sluta stödja Hizbollah och Hamas. För de vill helst skapa fred med Syrien utan att Syrien får det dem vill.
Detta är Israels planer enligt min teori. Men dessa planer kommer lätt misslyckas.

Manoshka sa...

De kommer inte lyckas! libaneser kan inte bli lurad igen!

greetings!

Ibrahim sa...

För bara några dagar sen var det mycket lugnare. Visst var israelerna oroliga ändå, men jag räknade inte med det här.

Anonym sa...

Okej , Om det nu är sant är det ett mycket mycket vågat krig. Har ni redan glömt kriget för några månader sen ? Tror ni inte Israel kommer få världens press på sig ?

Jag är ändå tveksam till ett krig dem närmaste veckorna eller månaderna. :S

Ibrahim sa...

Israelerna kommer definitivt använda sig av ursäkter för att rättfärdiga det kommande kriget. De försöker alltid förklara.

Iyad sa...

De har redan använt ursäkter i förväg. De har ju sagt att det är lagligt att attackera Libanon om Hizbollah vinner valet eftersom Libanon då övergår till en "terrorstat". Har ni missat det?

Ibrahim sa...

De varnade om det också under valet 2005.

Iyad sa...

Ja men då betyder det ju att de försöker rättfärdiga en blivande attack i förväg.

Ibrahim sa...

Det stämmer. Ehud Barak varnade igen igår.

Anonym sa...

Israels regering sa ju att dem kommer återuppta kriget från 2006 om Hizbollah kommer till makten. Jag läste också att Usa hade donerat flera stridsplan och vapenutrustning till den libanesiska militären ( Säkert för att smutskasta Hizbollah ), så det innebär det att Hizbollah tar över militären efter parlamentsvalet ? Har inte så mycket koll på detta .

Vad säger du ?

Ibrahim sa...

Med stridsplan menar du säkert obemannade övervakningsflyg, som inte är beväpnade. De får faktiskt bara användas i norra och centrala Libanon. Flyger de över södra delen av landet blir de nedskjutna av IAF.

Nja, regeringen kontrollerar armén. Den som styr en regering, kontrollerar armén. Men den libanesiska armén är redan med på Hizbollahs sida.

Anonym sa...

Ibb3, Hur stor är risken att ett krig kommer utbryta vid sommaren? Hur många procent så att säga. Vad tror du ?

Ibrahim sa...

Svårt att säga. Men som jag sa tidigare är risken för ett nytt krig inom de kommande månaderna nästan 1:1. Om jag måste räkna i procent snackar vi om 90-95%.