Politik och mellanöstern: Spionrekryterande på facebook?

19 maj 2009

Spionrekryterande på facebook?

Enligt SvD och BBC varnar Israel sina medborgare för att "fiender försöker rekrytera spioner" på facebook. Enligt källorna har redan ett antal incidenter ägt rum. Ett antal israeliska medborgare som är medlemmar på facebook har blivit kontaktade och blivit erbjudna pengar för att dela med sig hemlig information om Israel.

De som följt min blogg känner säkert till att fler än 20 spioner gripits i Libanon sen september ifjol, samtliga misstänkta för samröre med israeliska Mossad. Ett tiotal celler har upptäckts och nu talar man även om en emigration av spioner - spionerna flyr Libanon i rädsla att gripas och ställas inför rätta, vilket då skulle resultera i höga straff.

Att Israel nu går ut med den här varningen är lite förvånande. Kanske har vissa människor försökt inhämta information om hemligheter i Israel. Men kan det ha kopplingar med gripandet av flertalet spioner i Libanon? Det är frågan.

Enligt källorna är en av dessa män libanes. Så, det här är väldigt intressant.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2918675.svd


http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8056165.stm

4 kommentarer:

Iyad sa...

Känns som om det kommer bli krig mellan Libanon och Israel de närmaste veckorna.
Vad tror du?

Ibrahim sa...

Känns inte trovärdigt att det blir krig inom de kommande veckorna. Israel ska hålla sin största militära övning någonsin mellan 31 maj och 4 juni, och då måste man samla in alla nya kunskaper för att bearbeta de.

Men sen räknar alla med att oppositionen kommer att vinna valet, vilket komme få en hel del sionister att tala om "Hizbollah-stat". Lyckas sionisterna övertyga att ett nytt krig behövs lär det bli krig. Men då i höst eller vinter. Men det är väldigt svårt att förutse framtida väpnade konflikter.

Joacim sa...

Det är väl ingen nyhet att underrättelseorganisationer kammar internet efter fakta och diverse underrättelser? Vad jag tycker verka vara märkligt och något amatörmässigt är att det påstås att pengar skulle vara inblandat i förfarandet, normalt blir man nog ganska misstänksam om någon ber om information mot pengar? Det normala förfarande borde vara att man använder sig av sk. Social engineering för att få "offret" att handla i god tro.

Ibrahim sa...

Du har en bra poäng där. Men pengar fungerar i stort sett alltid. Jag antar att de använder sig av olika metoder.