Politik och mellanöstern: Är religionsfriheten död?

21 september 2009

Är religionsfriheten död?

Läste nyss en intressant artikel på expressen.se. Där skriver Alia Khalifa om hennes val att bära en heltäckande slöja, en niqab. Hon skriver att de flesta i hennes omgivning verkar ha accepterat hennes val, men att hon ändå diskriminerats där hon studerar.

Att kulturella skillnader krockar sådär är inget nytt, oftast leder sådana krock till konstruktiva lärdomar om andra människor. Men så läste jag kommentarerna, och insåg hur mycket extremismen brett ut sig här i Sverige. Anti-islamisk extremism.

Jag får påminna mina läsare om att jag inte tycker att niqab eller burka är okej. Dessa förklädnader är överdrivna. En "vanlig" slöja räcker. Men de tillhör ändå vissa kulturer. Det måste vi alla respektera.

Jag vet att de flesta här i Sverige förstår detta och respekterar oss muslimer. Men vad jag ser hända är att allt fler hoppar på det amerikanska anti-islamistiska tåget. Det har blivit okej att förbjuda muslimska symboler. Fan, det är ju t.o.m. trendigt att klaga på muslimer. Var har religionsfriheten tagit vägen? Var det bara okej att försvara den friheten när judar utsattes för förtryck? Bör då inte vi inte erkänna att Sverige inte är ett fritt land längre?

Det är dubbelmoral. Det är dubbelmoral att påstå att Sverige är ett fritt land när vissa folkgrupper inte får leva som de vill. Med frihet syftar man ju på att alla får leva i frihet. Vi har dragit en gräns, och den gränsen är så länge friheten inte inkräktar på andra människors liv, men jag har svårt att se hur ett klädesplagg kan inkräkta på andra människors liv. Då vill jag ställa en fråga till mina läsare: Är ni redo att slåss för en importerad idé från väst för att se dessa "liberaliserade muslimska kvinnor" i ögonen, och veta att de bara tvingats ännu en gång leva i enlighet med helt andra värderingar, era värderingar? Är ni redo att sänka er till samma nivå som diktatorerna i mellanöstern för att tillfredsställa er syn på hur kvinnor bör se ut? Är ni verkligen redo för det?

Svenska kvinnor är också förtryckta, så varför tror ni att ni skulle göra ett bättre jobb med invandrade kvinnor? Jag vill gärna veta hur ni tänker. För jag kan inte förstå mig på er längre. Ja, ni har problem med att kvinnor i andra världsdelar är förtryckta. Jag har också problem med det. Men jag kan inte längre ställa mig på samma sida som er. Flyende från diktaturerna ser jag fler extremister på den andra sidan jag springer mot. Jag har tappat hoppet helt enkelt. Gå och rösta på SD. Gå och förbjud muslimska symboler. Bygg koncentrationsläger. Låt världen se Europa förfalla på samma sätt som den gjorde på 1930-talet. Kanske era barnbarn kan undvika att liknande saker händer i framtiden, eller deras barnbarns barnbarn, eller deras barnbarns barnbarns barnbarn.

Jag skriver inte till alla svenskar. Jag är själv svenskfödd, i Nordingrå om ni undrar. Jag tycker att demokratiska värderingar och frihet är jättebra och utgår alltid från dessa värderingar. Men numera är det omöjligt att säga "Sverige är för frihet", för det finns så många extremister här i Sverige. Sverige har blivit ett fäste för extremister, precis som Afghanistan. Det är inte längre frihet som bestämmer hur landet ska se ut, det är extremister som gör det.

Det är alltid någon som säger att man måste ta seden dit man kommer. Gammalt uttryck. Men vet ni? Säg det till de amerikaner och européer som bor i sina egna städer i Saudi Arabien, innanför murar, med sina egna lagar och regler. För er som inte fattat är identitet bland det viktigaste för en individ. Och identitet bygger på hur man ser på sig själv. Genom att inkräkta på andras rätt till egen identitet, bryter ni mot lagar, svenska lagar och internationella lagar. I rädsla för att folk omkring sig tänker isolera sig själva håller ni på att isolera er från övriga världen.

Jag tror det är i allas intresse att bygga ett fungerande samhälle. För att lyckas är det dags att inse att världen är full av människor med olika kulturer och religiösa synpunkter. Det här är vad globalisering är, folk flyttar runt. Vill ni leva på medeltiden, eller? Vilka är de bakåtsträvande nu då?

Jag ska vara ärlig. Jag tror fortfarande på att människor är goda. Jag tror fortfarande att folk lärt sig läxan från andra världskriget. Jag växte upp på 90-talet, så jag vet allt om optimism. Men för varje dag ruttnar optimismen delvis bort. Just nu ser det väldigt mörkt ut. Jag undrar hur länge till världen kommer se Europa som en fri kontinent.

Jag är så trött på den här slöjdebatten. Den har blivit lika bakåtsträvande som stenkastning. Den här informationsåldern som vi sägs leva i verkar bara vara en utopi. Trots tillgången till internet är folk ändå lika okunniga som förr.

http://www.expressen.se/debatt/1.1713314/alia-khalifa-forbjud-mig-inte-att-vara-mig-sjalv#comments

Missa inte kommentarerna. Läser man de får man en flashback och tror att man lever i 30-talets Nazityskland...

8 kommentarer:

Il Padre sa...

Javisst är den död, därför att friheten dog den dag när Sveriges politiker och media lät den politiska korrektheten styra och filtrera bort sanna, men inte direkt hedrande uppgifter om människors gärningar. Brottsoffer fick ingående intervjuer och skildrades i bilder, medan kriminella om möjligt började omnämnas som "svensk", annars med helt utelämnad etnicitet, nationellt ursprung, men senare med förmodligen tårarna rinnande utefter kinderna hos journalisten, snyftberättelser om taskig uppväxt, utanförskap mm som ursäktade brottet. Ja resten vet ni... Religionsfrihet borde i ett avkristnat samhälle som Sverige med få deltagare i kyrkovalet och kyrkobesökare betyda ja just frihet från religioner. Men då har die dumme Schweden istället gjort tolkningen att det är demokratiskt att släppa fram islam och andra religioner i sk friskolor, som utestänger barn i Sverige år 2009 från ämnen, kunskap och färdigheter som vi i väst länge sett som naturliga och nödvändiga. Islam vars egentliga mål är den totalitära religiöst styrda staten! Man tar sig för pannan... I Storbritannien med alla miljoner muslimer, framförallt pakistanier med dubbla medborgarskap, har redan de mer högljudda talat om att de räknar med att i framtiden efter valvinst flytta in i 10 Downing Street... När kommer liknande anspråk göras på Sagerska palatset? På det ena eller andra viset MÅSTE vi medborgare hjälpa krakarna som kallar sig folkvalda att börja lyssna och våga prata om den verklighet som vi vanliga lever i idag, kasta den politiska korrektheten helt åt sidan, för att kunna åstadkomma de stora förändringar som krävs för våra barns och barnbarns framtid.

Raiyah sa...

Det är svårt att förklara för religiösa varför man som ateist inte kan ta religion på allvar.

Den här extremismen du pratar om är nog från sådana som mig som faktiskt är helt förfärad och nedslagen idag, över att hela 12% av svenska befolkningen gick och röstade i kyrkovalet igår.

Det du upplever vara bakåtsträvande, är inte vad som anses vara bakåtsträvande rent formellt, historiskt.

Religion är något som gradvis håller på att försvinna ur världen, och har endast starkt fäste i länder där utbildningsnivån och levnadsstandarden är väldigt låg.

I alla moderna och högutvecklade länder med flest utbildade människor så är siffran religiösa lägst. Därför anses inte religion tillhöra utveckling. Det handlar inte om en personlig åsikt, bara fakta.

Detta mönster syns även på delstater i USA. Alla "hillbillystater" har flest kristna, flest homofober och lägst antal utbildade.

Det viktiga är istället att vi koncentrerar oss på att förbättra samhället där människor inte måste vara ett kön om de inte vill (kvinnan och slöjan), samt att de får tänka självständigt och ta egna beslut över hur de vill leva sina liv. Det är det vi strävar efter här i västvärlden. Religion bör vara något privat, enbart.

Tråkigt om en tjej blev retad för sin slöja, men jag är helt säker på att tomtedyrkaren skulle bli retad för sin tomteluva också. Det är som tur är en bagatell som man kanske inte borde lägga så stor energi på att debattera om. Det finns viktigare saker.

Kämpa för utveckling, fred och utbildning istället. Låt din gud vara något privat för dig.

Anonym sa...

Om Sveriges muslimska befolkning var nettogivare istället för nettotagare skulle folk inte ha några större problem med vad de har på sig. Men när somaliska familjer skaffar 10 barn för att få mer bidrag och inte har några planer på att vare sig jobba eller integrera sig...ja, då får de finna sig i att bli "diskriminerade", folk har tröttnat helt enkelt.

Anna sa...

Hur behandlas kristna i Irak? Vad händer om jag går ut i bikini i Saudi Arabien? Världens gnälligaste och resurskrävande folkgrupp, muslimerna, borde kanske städa upp bakom eget hus innan de börjar gnälla på övriga världen där de är INBJUDNA!!!!!!!!!!!!! Så jävla less på er, visa lite respekt för fan.

Ta seden dit du kommer eller åk någon annanstans.

Göte Borg sa...

Ibrahim. i de flesta muslimska länder är det ett brott att konvertera från iaslam till tex Kristendom. I flera länder är det döds-straff. Det är väl en fantastisk religionsfrihet??!! Kom inte här och snacka med oss svenskar om religionsfrihet. Islam har monumentala problem idag. Inte minst med flask självbild, förnekande och rena lögner.
Det arabiska ordet "Takeyya" betyder "att förhindra" eller vara på sin vakt mot. Principen Al-Takeyya förmedlar budskapet att muslimer är tillåtna att använda lögn som förebyggande (förutseende) medel mot förväntad illvilja mot en själv eller andra muslimer.

Ibrahim sa...

Så ni tror seriöst allt är Islams fel? Ni låter som nazister. Allt var ju judarnas fel för omkring 70-80 år sen, enligt nazisterna.

Islam är en religion, ingen totalitär ideologi. Den som tror det bör nog gå om skolan. Islam är en religion som tar principer på allvar. Lagar och regler gäller, inte vad varje enskild individ får i impulser. På samma sätt som alkoholkonsumtion är accepterad i väst är det viktigt bland muslimer att vara trogna och inte bryta mot Allahs regler.

För er som inte vet, det finns procentuellt sett fler ingenjörer i den muslimska världen än i övriga världen. Hur många gånger har ni inte sett invandrare med läkarutbildning eller dylikt? Många taxichaufförer ni åkt med har läkarutbildning eller liknande.

Det är det här som är problemet, många svenskar saknar kunskap om Islam. Det känns som om ni aldrig hört talas om Islam, det känns som om ni hörde för första gången talas om Islam på TV4 så sent som igår kväll...

Göte Borg sa...

Till Ibrahim: Visst för många svenskar vet för lite om Islam, där håller jag med dig. Vi svenskar har alltid våra snällistiska etnocentriska glasögon på när vi studerar andra kulturer. Alla andra är som vi , dom har kanske slöja eller en annan nyans av hudfärg. Nej det är inte så verkligheten ser ut. Islam betyder "underkastelse" och Islam har gigantiska problem. Hatet står inskrivet i Koranen(den svenska översättningen ligger här på skrivbordet bredvid mig. Tyvärr är det ju så att den kronologiskt första delen av Koranen, berättad 610-622 i Mecka. Här finns trevliga koranverser. Den kronoligiskt andra delen av Koranen berättad 622-632 efter flykten till Medina, innehåller uppmaning till våld:
[9:5] När de helgade månaderna gått till ända skall ni döda avgudadyrkarna, var ni än träffar på dem; tag dem till fånga och omringa dem och lägg er i försåt för dem. Men om de visar ånger och [villighet att] förrätta bönen och betala allmoseskatten, lämna dem då i fred - Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.

Ibrahim sa...

"Then, when the sacred months have passed, slay the idolaters wherever ye find them, and take them (captive), and besiege them, and prepare for them each ambush. But if they repent and establish worship and pay the poor-due, then leave their way free. Lo! Allah is Forgiving, Merciful." (9;5)

http://www.quranexplorer.com/quran/

Och du tror man gör det i fredliga tider? Självklart dödar man i krig. Krig har du väl hört talas om? Hade Koranen uppmanat till att döda i fredliga tider hade världen sett annorlunda ut idag.