Politik och mellanöstern: Historien om "Arctic Sea"

09 september 2009

Historien om "Arctic Sea"

Sent i Juli kapades ett fartyg i östersjön, enligt många för första gången sedan 1700-talet. Det tog den ryska armén veckor att hitta fartyget, sägs det i alla fall. Men efter händelsen uppenbarades det att Israel och dess säkerhetstjänst Mossad kan ha haft något att göra med kapningen, och att fartygets last ledde till en politisk kamp mellan Tel-Aviv och Moskva.

Enligt många källor fraktade "Arctic Sea" missiler och robotar till Iran. Israel ska ha reagerat och tagit saken i sina egna händer. Kan vara sant, men Ryssland fraktar liknande vapen till Iran med jämna mellanrum, så Israels aktioner behöver inte rikta sig mot just den här leveransen, utan Rysslands diplomatiska och militära samarbete i överhuvudtaget. Västvärlden har i många år diskuterat om att begränsa Irans handlingsutrymme, så detta förvånar mig inte.

Trots att en del hävdar att Iran har haft kärnvapen sedan 1999 (pakistan-byggda bomber), fortsätter denna Iran-kärnvapen-hysterin. Iran har i många år antingen haft kärnvapen, eller haft förmågan att bygga kärnvapen. Men varför ignorerar västvärldens ledare denna sanning? Handlar det verkligen om Irans kärnvapen, eller handlar detta om något mycket större?

År 2001 satte George W. Bush upp en plan, vilket var att invadera sju muslimska länder inom fem år. Alltså, år 2006 borde USA enligt Bush:s plan ha haft kontrollen över Libanon, Syrien, Iran, Irak, Afghanistan, Somalia och Libyen. Syrien är ett mer relevant mål än bl.a. Sudan och Libyen (som idag kan ses vara allierad med USA). Målet är inte att sprida demokrati, utan att ta kontrollen över den sista regionen i världen, en region som dessutom kan försörja västvärlden med olja i uppemot 100 år.

Med artikeln som jag länkade till igår argumenterade jag om att USA och Israel samarbetar med Saudi Arabien för att utplåna shiamuslimer. Och verktyget som CIA, Mossad och Saudi Arabien använder är inte mindre än al-Qaida. Ja, den där "islamistiska" terroristorganisationen är ute efter att mörda muslimer. Titta bara på Irak...

Så, vi kan fråga oss själva; Vad hade hänt om Iran kapade ett fartyg som levererade vapen till Israel? Svaret hade nog varit utökade sanktioner mot Iran. Skadestånd hade nog också kommit upp till tals. Men när Israel kapar fartyg, bryr sig ingen...lika lite som folk bryr sig när israeler skjuter ihjäl oskyldiga människor i Gaza-remsan och Västbanken.

I den här världen är det USA och Israel som har rätt, och alla som säger emot ska straffas. Hizbollah gillar inte att Israel stjäl vatten och land från Libanon. Men ändå har Israel "rätt" att beväpna sig mot Libanon. Och ja, just det. Vad hade hänt om Hizbollah tog vatten och land från israelerna? Den nyheten hade säkert hamnat på förstasidorna på de flesta tidningar i hela världen.

Det är min poäng - världen skiter fullständigt i att Israel bryter mot internationella lagar och regler. Just nu inväntar jag en svensk reaktion mot kapningen av "Arctic Sea". Fartyget kapades ju på svenskt vatten. Territoriella kränkningar ska man inte vifta bort så där, särskilt när vi snackar om israeliska förövare som har mer än 80 år av erfarenhet av liknande dåd.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8247273.stm


http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article5749630.ab


http://english.aljazeera.net/archive/2003/09/2008410122137904501.html

1 kommentar:

Senuoy sa...

Israels president skulle ha haft ett möte med Rysslands president dagen därpå. Därför passade dem på att kapa ett fartyg med rysk besättning för att sedan skylla det på "exmilitärer som försökte sälja vapen till Iran" Allt för att skada relationerna mellan ryssland och Iran. Israel har inte sagt ett ord om denna incident , men det har dem sagt till Ryssland. Det var mossad som tipsade Ryssland.