Politik och mellanöstern: Israel fortsätter bygga illegala bosättningar

04 september 2009

Israel fortsätter bygga illegala bosättningar

Trots den massiva kritiken och kraven på en frysning av byggandet av nya bosättningar i Västbanken, fortsätter Israel bygga. Under de senaste dagarna har allt fler palestinier protesterat mot Israels övervägan att besluta om att bygga fler bosättningar innan de tvingas acceptera en tillfällig frysning som USA krävt.

Jag skrev tidigare om de s.k. "förhandlingarna" som USA och Israel höll i förra veckan. Enligt amerikanska och israeliska källor kom man då överens om att låta frysa byggandet av nya bosättningar tillfälligt om Obama-administrationen pressar för utökade sanktioner mot Iran. Som vi alla vet har USA och Israel alltid varit enade i frågan om Iran, vilket ställer många frågetecken. Varför förhandla när man redan nått konsensus från första början?

De förhandlingarna var bara ett spel, och troligen försöker Obama-administrationen slippa inhemska kritiker mot de illegala bosättningarna i Västbanken. Sedan massakern i Gaza-remsan i vintras har kritiken mot USA:s relationer med Israel ökat markant. Den sionistiska lobbygruppen AIPAC har förlorat mycket inflytande och en klyfta mellan det amerikanska folket och den politiska eliten har börjat ta form.

Som det ser ut just nu fortsätter den israeliska ockupationsmakten som vanligt, och dess brott ignoreras fullständigt av USA och EU.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=101913&language=en

Inga kommentarer: