Politik och mellanöstern: FN-resolution mot Israels kärnvapeninnehav

19 september 2009

FN-resolution mot Israels kärnvapeninnehav

Igår röstade FN:s kärnkraftsförsamling igenom en icke-bindande resolution för att pressa Israel att skriva på Icke-spridningsavtalet och låta IAEA inspektera dess innehav av kärnvapen. 49 länder röstade för, 45 röstade emot och 16 valde att inte rösta. Detta innebär att för första gången på 18 år uppmärksammas Israels kärnvapeninnehav.

Israel och många länder i västvärlden har kritiserat resolutionen, och tycker tydligen att det är okej att bara klänga på Iran. Bakom segern står många arabländer som tröttnat på västvärldens dubbelpolitik i fråga om Irans och Israels kärnprogram. På 80-talet bekräftades det att Israel har kärnvapen. Mordechai Vanunu jobbade på Dimona på 80-talet och valde att publicera bilder från inuti anläggningen 1986. Kort därefter jagades han ner av Mossad agenter i Rom och ställdes inför rätta i Israel. Detta är bevis nog på att Israel har kärnvapen.

Under de senare åren har västvärlden fokuserat på Irans kärnprogram, som visat sig vara lyckad trots att de inte fått hjälp från västvärlden. Irans politiska hållning till staten Israel driver, enligt många, västvärldens anti-iranska politik. På senare tid har även en ideologisk kamp startats mellan Saudi Arabien och Iran. Kampen handlar om inflytandet över den muslimska världen. Saudi Arabien erbjuder korrupt politik och orättvisa medan Iran erbjuder en rättvis politik där alla muslimer är lika och där inga ockupationsmakter kan accepteras.

Att västvärlden tar Iran som ett hot vet alla. Nyligen la Obama ner det planerade missilförsvaret i östra Europa, en plan som George W. Bush jobbade på. I stället vill Obama fokusera på ett missilförsvar som kan skydda Europa samt Turkiet och Israel från Iran, skriver BBC. Det här systemet kommer troligen vara ännu dyrare än Bush's plan, då detta även inkluderar stridsfartyg i medelhavet och lägger större tonvikt på framtida Iranska robotar.

Kampen om inflytandet i den muslimska världen hårdnar. Bakom Saudi Arabien står hela västvärlden, och det enkla beviset för det är den totala ignoransen av förtrycket i Saudi Arabien. Iran är ett mycket friare samhälle än Saudi Arabien, och erbjuder demokratiska val. Men anledningen till att väst hellre samarbetar med Saudi Arabien är p.g.a. de wahabistiska rötterna i landet. Wahabismen är en ideologi som förslavar människor, och den som är ledare kontrollerar sitt folk. Den makten är västvärlden ute efter.

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/09/2009918173136830771.html


http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8264028.stm

Inga kommentarer: