Politik och mellanöstern: Presidentvalet och framtiden i Afghanistan

16 september 2009

Presidentvalet och framtiden i Afghanistan

För oss i politikens värld har väntan på valresultatet i det senaste afghanska valet varit lång. I de flesta länder tar det bara någon dag upp till ett par dagar innan man har ett ganska trovärdigt, preliminärt resultat, men Afghanistan är inte ett sådant land. Där har rösträkningen tagit nästan en månad, och snart hoppas vi få veta vad slutresultatet är.

Redan när röstningen var genomförd höjdes röster om fusk. Många analytiker förutsåg att Hamid Karzai omöjligt kan ta en majoritet av rösterna, då han tävlar om makten med ytterligare 37 kandidater. Enligt de första siffrorna har Karzai en majoritet, men många valobservatörer rapporterar om omfattande fusk. Enligt europeiska valobservatörer kan uppemot en och en halv miljon röster vara misstänksamma, vilket utgör omkring 30% av antalet röster.

Det afghanska valet är viktigt, inte bara för det afghanska folket men också för hela världen. Barack Obama vill fokusera på Afghanistan, och epicentrum för "kriget mot terrorismen" kan växa till att omfatta hela området runt om kring Afghanistan. Kampen om Afghanistan börjar snarare handla om flödet av knark och oljeförsörjningen i regionen.

Obama's strategi att flytta fokus från Irak kan vara ett sätt för Vita huset att presentera Irakkriget som ett lyckat krig för den amerikanska befolkningen och för omvärlden. Upplevelsen att ett krig fortfarande äger rum i Irak har lett till instabilitet som USA i början av kriget tjänade på. Men nu när USA kontrollerar oljereserverna i landet och borde vara färdig med den påstådda underjordiska basen under Bagdad, finns inget mer att hämta i Irak. Bombningen av misstänkta al-Qaida tillhåll i Pakistan är ett ytterligare tecken på en amerikansk vilja att destabilisera centrala Asien.

Inom några år kan en asiatisk union bildas, en union mycket lik EU och AU (Afrikanska Unionen). Den nya asiatiska unionen kommer i så fall bli den största i världen, med en befolkningsmängd på ca 2,5 miljarder människor. Den skulle också bli den snabbast växande unionen i världen, med ett stort behov av olja och vatten.

Valet i Afghanistan kan forma landets politik gentemot al-Qaida, Isaf's och NATO:s närvaro, knarkflödet och framtiden i Asien. Får Afghanistan en president som är västorienterad, eller en president som vill stoppa knarkodlingarna och satsa på en stark asiatisk union?

http://english.aljazeera.net/news/asia/2009/09/20099161046635656.html

Inga kommentarer: