Politik och mellanöstern: Irans kärnprogram - ett hot mot hela världen eller Israels hegemoni?

25 september 2009

Irans kärnprogram - ett hot mot hela världen eller Israels hegemoni?

Dagens största nyhet idag är "avslöjandet" av en till iransk anläggning där uranium anrikas. Enligt källor hade amerikanska säkerhetstjänster kännedom om anläggningen, och att den ska stå färdig någon gång under nästa år. Barack Obama går nu och talar om ytterligare sanktioner mot Iran. Det här måste nog vara världsrekord. Säkerhetsrådet verkar spotta ur sig nya sanktioner varje dag...

Men hur som helst, man kan förstå irritationen över Irans beslut att dölja den här informationen i ett antal år. Men man förstår även iraniernas beslut. Tänk om Iran skrev till IAEA om att de vill bygga en nya anläggning där uranium anrikas? Så, det är inte konstigt att man döljer vissa saker och ting. Men som jag har skrivit så många gånger tidigare; hade Iran varit pro-israelisk hade dess kärnverksamhet accepterats av västvärlden. Det är enbart p.g.a. Irans inflytelserika anti-israeliska politik västvärlden (i synnerhet USA, Israel och Storbritannien) kritiserar Iran. I slutändan handlar allt i denna värld om att skydda staten Israel, även om detta innebär att dubbelmoralen avslöjas av kritiker.

Den här nyheten förvånar mig inte. Jag tror att de flesta tror Iran redan har kärnvapen idag. Men det spelar ingen roll. Bortsett från Israels användning av mini-atombomber mot södra Libanon sommaren 2006 har kärnvapen inte använts mot mål på 64 år. Att använda kärnvapen idag är lika med självmord. Sen är det mer troligt att terrorister stjäl gamla sovjetiska stridsspetsar, eller får de av Israel, än att de får de av Iran.

Obama lyckades starta en ny diskussion om NPT, eller icke-spridningsavtalet. Nu vill han "tvinga" alla länder skriva på avtalet, vilket inkluderar även Israel, Pakistan och Indien, de tre enda kärnvapenmakterna som ännu inte skrivit på avtalet. Det som intresserar mest är hur Israel kommer att reagera på förslaget. Men det återstår att se.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article5857187.ab


http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8274903.stm

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/09/200992581942180430.html

Inga kommentarer: