Politik och mellanöstern: FN-mötet

23 september 2009

FN-mötet

Igår diskuterade FN:s generalförsamling klimathotet. Idag var man mer inne på andra vardagliga problem, som den ekonomiska krisen och den globala terrorismen. Den libyske diktatorn Mouammar Ghaddafi började sitt tal med att slänga iväg FN:s lagstadga, i kritik mot säkerhetsrådets diktaturställning (ironi?). Ghaddafi sa något om att FN misslyckats med att skapa fred och ordning i världen genom säkerhetstrådets maktspel sedan 1940-talets slut. Det stämmer. Säkerhetsrådets syfte var att hålla en direktlänk mellan USA och Sovjetunionen, men det ledde bara till indirekta krig - USA invaderade Vietnam för att förhindra ett kommunistiskt övertagande i landet till exempel.

Obama talade lite om USA:s nya politiska kurs sen han tog över i Vita huset, men jag tror inte att folk tror på någon relativ förändring. USA kommer inte helt enkelt att byta politik bara för att landet fått en ny president. USA styrs också av en elit som till varje pris försöker skydda sina intressen.
Nu väntar folk på Ahmadinejads tal. Jag vet inte när han ska hålla sitt tal, men det lär vara ännu större än det senaste, i september ifjol. Det lär nog bli lite som Durban i april, då representanter från ett 30-tal länder sprang ut när Ahmadinejad kritiserade den israeliska apartheidregimen.

Nu undrar många varför FN finns. FN verkar inte göra så mycket egentligen. Visserligen saktar säkerhetsrådet ner generalförsamlingens arbete betydligt, men även generalförsamlingen är maktlös. Idén med FN var att skydda de länder som blivit invaderade. Men liberalerna räknade inte med att ekonomisk beroende skulle tvinga länder att hålla tyst i vissa frågor. För att kunna kontrollera samtliga länder får inget land vara farligt mäktigt. Den här obalansen som råder just nu leder till att de större länderna tvingar de mindre in i ett beroende, och när mindre länder försöker frigöra sig med våld slutar det med kuppförsök finansierade och stödda av CIA (se Northwoods-operationen).

För att belysa FN:s svagheter kan man välja och vraka bland massor av exempel. T.ex. flög fyra israeliska stridsflygplan över södra Libanon idag. Därmed har Israel brutit mot flertalet FN-resolutioner igen, och sanningen är att FN inte kan göra något åt saken trots att de har 15.000 soldater på plats. De får nämligen inte använda våld för att stoppa lagbrytare, israeliska lagbrytare. Men libanesiska får man. UNIFIL-trupperna får gripa beväpnade män i Libanon men får inte ens skjuta mot israeliska stridsflygplan över Libanon, trots att de beter sig våldsamt som de brukar göra ibland. Men det bästa exemplet är själva staten Israel, som FN lät skapa. Idag kan FN inte kontrollera sin skapelse. Lite som Frankenstein alltså.

Nja, vi får vänta och se vad Ahmadinejad har att säga. Han har alltid något vettigt att säga, och får alltid dessa pro-sionister att gå hem gråtande.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/libyens-ledare-till-storms-mot-fn-1.959091


http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/en-US/128981831116250372.htm

Inga kommentarer: