Politik och mellanöstern: Israelisk rapport vill ha amerikanska trupper i Israel

30 september 2009

Israelisk rapport vill ha amerikanska trupper i Israel

Ytterligare en rapport om det senaste kriget mellan Libanon och Israel har publicerats i Israel. Den har sammanställts av en expert som intervjuat 24 arméofficerare som deltog i kriget. De intervjuade fick sätta betyg Hizbollah och den israeliska armén ur flera synpunkter, som t.ex. kvalitén på information om motparternas militära egenskaper och resurser, motivation och så vidare.

Förutom det att den israeliska armén har tillgång till mer avancerad vapenteknologi fick Hizbollah betydligt bättre betyg än den israeliska armén. Det är inte första gången, samtliga israeliska rapporter har dömt ut den israeliska armén.

Överstelöjtnanten Robi Sandman, som sammanställt rapporten, ger förslag på hur man ska kunna lösa framtida krig. Sandman tror att i det kommande kriget kommer Hizbollah ha övertaget, vilket jag totalt håller med med tanke på Hizbollahs tillgång till luftvärnsrobotar. I det kommande kriget kan Hizbollah skicka flera soldater in på ockuperad palestinsk mark, vilket många arabiska experter också förutser. Med ett försvagat sjövapen och flygvapen kommer Israel tvingas förlita sig på sina marktrupper, som visat sig vara värdelösa i moderna och nära markstrider. IDF är nämligen byggd på en mekaniserad doktrin, där pansarvagnar utgör stommen i armén och infanteri-trupper som komplement. Hizbollah fokuserade på att förstöra så många pansarvagnar som möjligt under kriget, vilket visade hela världen att en israelisk armé utan pansarvagnar är värdelös.

I det kommande kriget mellan Libanon och Israel kommer Libanon lägga palestinsk mark under sig. Kanske går de ända fram till staden Haifa. Under det senaste kriget lyckades flera män ur Hizbollah genomföra operationer inne på fientlig mark och ta sig tillbaka hem med goda resultat.

Robi Sandman tvivlar också på fortsatt amerikanskt stöd, och föreslår utökade vapenlager i Israel, och utöver det även amerikansk närvaro i form av trupper i landet. Det här är en israelisk osäkerhet av hög vikt.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=105048&language=en


http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1254163537499

Inga kommentarer: