Politik och mellanöstern: Ny fredsförhandling på gång, utan Hamas

21 september 2009

Ny fredsförhandling på gång, utan Hamas

Vill först börja skriva om morgondagens möte mellan Barack Obama, Benjamin Netanyahu och Mahmoud Abbas. Tidigare misslyckades USA:s sändebud George Mitchell med att komma någonvart med sina förhandlingar mellan palestinierna och israelerna. Med tanke på det finns därmed inga större förhoppningar på morgondagens möte. Kanske är tisdagen imorgon slutet för Obamas försök att skapa fred mellan Israel och sina grannar. Men kanske håller detta på i några månader till...

DN skriver om att Israel anklagar Sverige för att hålla kontakt med Hamasregeringen. Israelerna är arga och vill inte att någon samtalar med Hamas. EU har dessutom terrorstämplat Hamas, trots att många kritiska röster säger att det är fel att bojkotta en demokratisk vald palestinsk regering.

Det är en sak jag funderar på. Hur kunde det sluta så? Hur kunde ett ockuperat folk sluta med att de blir bojkottade av en hel värld? Såvida jag vet försöker den här världen skydda kurder och tibetaner så mycket det går, men helt plötsligt är det fel att rösta fram militanta grupper? Israeler har valt fram terrorister till ledare i 61 år nu. Men ingen verkar irritera sig över det.

På senare tid har allt fler europeiska ledare uppmanat till dialog med Hamas. Den här terrorstämpeln kanske också försvinner. Vem vet? Kanske västvärlden har insett att man inte kan bara drömma bort politiska motståndare. Med tiden kanske folk inser att Israel inte vill ha fred heller.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=104077&language=en


http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-hamas-sverige-carl-bildt-1.957120

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är verkligen något för Israel att betänka som modell. Världens skydd för kurder och tibetaner. Ha förtröstan.

På gång... 3 eller 4 stats delning. 3 palestinska stater och ett palestinskt Israel med judar i minoritet.
Jordanien, Västbanken och Gaza blir försäkrat att inte ha några judar.

Harry Harrysson sa...

Ett försynt litet tips: Läs Hamas' Stadgar - det är exakt vad de följer och visar hela tiden.

Ibrahim sa...

Vill man skapa fred blir det tre stater, Palestina, Israel och Jordanien. Är det någon som vill upplösa Jordanien kan vi lika gärna fortsätta med staten Israel. Då är vi tillbaka till Transjordanien och allt är perfekt.

Hamas är inte känd för att vara den snällaste militanta organisationen, och det bryr jag mig faktiskt inte om. De flesta motståndsgrupper (som Hamas) försvinner ändå efter det att de besegrat sin fiende (som Israel). Och det kommer att hända någon gång förr eller senare.