Politik och mellanöstern: Hariri ger upp

10 september 2009

Hariri ger upp

I slutet av Juni fick Saad al-Hariri i uppgift att bilda en regering. Han sökte en enad regering med ministrar från båda blocken, Hariris 14:e mars blocket och 8:e mars blocket ledd av Michel Aoun. Det tog inte lång tid innan man enades om att dela upp kabinetten, där majoriteten får 15 poster, oppositionen 10 och presidenten 5. Det enda problemet var uppdelningen av de tyngre ministerposterna.

Saad al-Hariri valde att jobba långsamt. Han tog semester, två gånger. Många analytiker började tala om medveten förhalning av förhandlingarna, och Saudi Arabien pekades ut som den skyldige bakom dramat. Det kan tyckas vara konstigt då Saudi Arabien investerade miljardtals dollar för att säkra en valseger. Men några dagar efter valet den 7:e Juni kom det fram att oppositionen fått betydligt fler röster än Hariris block. Oppositionen fick mer än 54%, och detta trots att Saudi Arabien mutat tiotusentals röstberättigade. Så, det är svårt att finna legitimitet i det senaste parlamentsvalet.

Saad al-Hariri förväntas försöka bilda en regering igen, troligen när ramadan är slut om 8-9 dagar.

http://www.almanar.com.lb/newssite/NewsDetails.aspx?id=102813&language=en


http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/09/200991012157263621.html

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hariri spelar ett spel på order av saudi arabien. Men vad han/de än planerar så kommer det inte funka för han är för dum för att lyckas med det ;)

Ibrahim sa...

Vad Hariri och Saudi Arabien är ute efter är att försvaga Libanon. Ett sätt är att förhindra bildandet av en nationell regering. Jag tror att oppositionen kommer tröttna på Hariris spel och bilda en regering utan honom. Det kanske slutar med att alla får sina platser, och att Hariri vaknar upp en morgon med att han står utanför helt ensam.