Politik och mellanöstern: Våra instinkter leder till samhällets kollaps

07 september 2009

Våra instinkter leder till samhällets kollaps

Aftonbladet skriver om ungdomarnas "krig" mot samhället. Det är lite förvånande, för under den senaste tiden har det varit lite lugnare än i vanliga fall. Men jo, problemen kvarstår. Oftast bränns bilar, ibland blir det stenkastning. Det är oftast ungdomar i förorten som "gör revolt mot samhället". Men varför?

Det är väldigt svårt att sätta fingret på vad som verkligen orsakar dessa problem. Som det ser ut nu är det bara en spiral av problem. Invandrare i förorten får inga jobb och anses av många vara en stor samhällsbörda. Dessa invandrare anser att de blivit illa bemötta och låser sig ut från övriga människor i samhället. Nu är det så att den rasism man mötte förut inte existerar idag. Det finns fortfarande rasister, men de räknas nog i ett tusental, om inte i några hundratal. Det är värt att påminna mina läsare att det alltid är de högljudda som syns på TV, så dessa hundratals rasister skulle man kanske se om och om igen.

Så, det finns ingen anledning som invandrare att vara arg på samhället. Visst är det svårt att få jobb, men utbildning är ju nästintill gratis. Några års plugg på högskola ska ge ett bra jobb.
Men detta är inte hela problemet. Efter elfte september attackerna i USA har invandrare i hela Europa fått det svårare, även icke-muslimer. Organisationer som SD tror att alla invandrare är muslimer, och att dessa människor tillverkar bomber hemma och planerar att spränga ett antal passagerarplan. Efter elfte september attackerna har extremister och fascister återigen tagit över i Europa, men till skillnad från 1930-talet bor tiotals miljoner invandrade människor på kontinenten idag. I Nederländerna är situationen mellan invandrare och holländare väldig känslig, särskilt efter Gert Wildeers film "Fitna". Extremister som Wildeers drar gärna alla invandrare över en kant, och beskyller de för att vara problemet bakom diverse komplikationer i samhället.

Jag har bott i Rinkeby i 18 år. Risken för att ha blivit en kriminell är ganska stor, men jag valde att inte ha något med sånt att göra. Jag har alltid velat studera och skaffa ett bra jobb. Jag sökte jobb i nästan 2 år när jag kompletterade mina betyg på komvux, men det gick inte så bra. Efter ett tag blev jag misstänksam, måste jag erkänna. Men som då tror jag fortfarande att en högskoleutbildning kan förändra mycket.
Vad invandrare måste göra är att skaffa utbildning, och får de inga jobb, då kan vi tala om rasism.

Det finns många invandrare som lyckats. Det finns också många inhemska svenskar som inte lyckats lika bra. Detta handlar då inte om ras eller etnicitet, utan mer om personliga ansträngningar. Livet är aldrig rättvist, så det är alltid svårare för vissa än för andra. Men om man försöker kommer man åtminstone någonstans. Det som verkligen orsakar problem i multikulturella samhällen är vi-och-de-tänkandet. Det är nog oundvikligt att låta bli jämföra sina personliga egenskaper med andras, men vi måste lära oss att se på andra medmänniskor på samma sätt som vi ser oss själva. I ett fungerande samhälle bör människor respektera varandra, och de bör även respektera andra kulturer och traditioner. I ett icke-fungerande samhälle dominerar misstänksamhet och paranoia. I ett fungerande samhälle dominerar respekt och förståelse.

Men så länge man väljer att inte lösa problemen på den internationella planen kommer vi inte se en lösning här hemma. Roten till problemet här i Sverige och övriga Europa är västvärldens dubbelpolitik. Först och främst, vi har synat er demokratisnack! När israelerna slaktar palestinier eller när kineser dödar tibetaner ska man vara tyst. Men varje arabisk anti-israelisk regering ska man bojkotta. Och inte bara det, vi säljer vapen till Israel så att de kan ha ihjäl oskyldiga människor. Det finns ingen demokrati. Det enda vi har är demokratiska idéer, i våra hjärnor. Så, skippa demokratisnacket. När amerikaner och européer väljer att respektera andra länder som de själva vill bli respekterade, blir världen en mycket bättre plats.

9 kommentarer:

Magnus sa...

Att hjälpa Israel att försvara sitt folk mot palestinska mördare är demokrati, och det är en rättighet som är inskriven i FN:s Deklaration om de mänskliga rättigheterna.

De palestinska araberna fick först en egen stat i Jordanien 1926, och erbjöds sedan ytterligare en egen stat genom en delning av det som återstod av det västra mandatet. De sade nej 1937, 1947, 1949, 1967 och 2000. Det var viktigare för dem att se till att det judiska folket inte fick något självbestämmande i sin egen stat.

De palestinska araberna har bara sig själva att skylla. Ingen annan.

Ibrahim sa...

Israelerna (européer) kunde ha stannat kvar i Europa, om det är säkerhet de vill ha. Men vill de ha Palestina, ja då får de glömma bort säkerhet.

Västvärlden har ingen rätt att bestämma över andra länder. Jordanien och Palestina har aldrig varit ett land, utan varit en del av tidigare Kalifatet. Det var västvärlden som bildade Transjordanien, vilket inte kan legitimeras på något sätt. Västvärlden har velat ge palestinierna en egen stat. Inte då, och inte idag.

Magnus sa...

För det första: israelerna är inte européer.

För det andra: om det skapades ett Kurdistan, skulle du kalla alla exilkurder i Europa som fyttade till Kurdistan för européer?

För det tredje: om det skapades ett Palestina, skulle du kalla alla exilpalestinier i Europa som flyttade dit för européer?

En förkrossande majoritet av israelerna är födda i Israel eller i arabvärlden/Iran.

Oavsett var man är född så tillhör en jude det judiska folket.

Du säger att judar kan "glömma säkerhet" om de vill ha sitt eget land. Det är en rasistisk uppfattning, eftersom judarna har samma rätt som andra riktiga folk till självbestämmande. Och så länge de palestinska och övriga araberna inte kan acceptera det, och istället demonisera och terrorisera, så kan de glömma säkerhet och utveckling.

I övrigt håller jag med dig: det var västvärlden som skapade Transjordanien för de palestinska araberna(landet ligger på 78 % av palestinamandatet), Irak (Mesopotamien), Libanon, Saudiarabien, Kuwait, Bahrein m.fl.

Mvh / Magnus

Ibrahim sa...

Jodå, israeler är européer. De härstammar från Tyskland, Polen och östra delar av Europa.

Nej, kurder är kurder, på samma sätt som israeler är européer.

Spelar ingen roll var man är född. Många människor som är födda i Sverige anses vara invandrare.

Nej, jag sa att israeler ska glömma säkerhet, inte judar. Se hur du vrider på mina argument. Det har alltid funnits judar i Palestina, men några européer var inte nöjda och valde att föra sionismen dit.

Magnus sa...

Nej, israeler är inte européer.

Du verkar ha en rasistisk uppfattning.

För att lugna dig kan jag meddela att den förkrossande majoriteten av israelerna är sefardiska- och mizrahi-judar från Mellanöstern. De judar som i några generationer bott i Europa (ellers vars släktingar gjort det) - ashkenasiska judar - är en liten minoritet.

Oavsett vilket så är alla judar oavsett var de har bott. Precis som kurder är kurder oavsett var de växt upp, och precis som palestinier är som alla andra araber oavsett var de har växt upp.

Magnus sa...

Förresten, enligt ditt eget resonemang så härstammar alla araber från Arabien (dagens Saudiarabien). De är inflyttade till norra Mellanöstern (Israel) i samband med att Muhammeds invasionsarméer skulle sprida hans nya religion islam.

Judéen ("Västbanken") = judar.
Arabien (Saudiarabien) = araber.

För araber har "Västbanken" aldrig betytt något (kallas "diffa t-il gharbya" på arabiska), medan det i alla historieböcker i tusentals år och även av romarna kallades Judéen (Judea / Yehuda) av den judiska ursprungsbfolkningen.
Bara för att ta ett exempel.

Mvh / Magnus

Ibrahim sa...

Nej, araber har bott i många delar av mellanöstern i flera tusen år.

Du är fortfarande helt fel ute. Judar har också historia i mellanöstern, men inte européer. Såvitt jag vet bor 3-4 miljoner "judiska" européer i Palestina. De flesta av dessa (närmare 70%) är bara ute efter att flytta till USA.

Magnus sa...

Ibrahim, du är bara löjlig och extremistisk, och det finns ingen anledning att diskutera med dig. Du vägrar att respektera fakta.
Ajöss.

Ibrahim sa...

Tack detsamma. Ajöss på dig.