Politik och mellanöstern: Clinton i Libanon

26 april 2009

Clinton i Libanon

De flesta förväntade nog sig att Clinton, eller Obama, skulle besöka Libanon inför valet. Det är ett viktigt val som kommer att påverka övriga mellanöstern. De allra flesta är säkra på att oppositionen (med Hizbollah) vinner valet med en stor majoritet. Vi snackar om 80-90 av totalt 127 mandat.

Clinton repeterade sitt stöd till "de som jobbar hårt för att bygga upp staten". Hon syftar antagligen på Fouad Saniora & Company, som tvärtom har rånat landet på tillgångar och resurser. Massor av de pengar som USA donerat till Libanon har hamnat i vissa människors fickor, däribland Sanioras fickor. Resten av pengarna har gått till al-Musta'bal för att finansiera Fatah al-Islam. Finansiering av terrorister, alltså. Det är Vita husets "moderata krafter"...

Jag tror att Clinton är i Libanon för att ge Saniora och hans gäng gratis flygbiljetter till Paris, för att de lär vilja fly landet efter valet. Fouad Saniora har lyckats sitta kvar sen 2006 trots att ingen gillar honom. Han vill faktiskt ha en tjänstemannapost i Sidon (där han kommer ifrån, men inte besökt på 20 år) för att få immunitet mot åtal, just för att han är misstänkt för samröre med Mossad och att han stulit statens pengar.

Clinton påstår att USA tänker fortsätta stötta "de moderata krafterna" trots om oppositionen vinner valet, men jag har svårt att tro det skulle hända. Visserligen har USA visat en vilja att föra dialog med Iran och Syrien, men Libanon är faktiskt ett direkt hot till Israel. USA vet att Syrien och Iran inte tänker röra Israel så länge de inte blir angripna. Men Israel är verkligen benägen att hamna i väpnad konflikt med Libanon, som får en riktig och enad regering om 6 veckor.

Under kriget sommaren 2006 var Libanon splittrad. Fouad Saniora gav information till israelerna om var de skulle fälla bomber. Men den här gången är Libanon enad. Den här gången har Israel ingen chans mot Libanon, och USA vet att Israel kommer att försöka invadera Libanon igen. Israelerna har haft flera militärövningar på senare tid.

Clinton vill också "skydda Libanon" från Syrien och Iran. Ironiskt nog snackas det om mordet på Rafik al-Hariri. Det finns ingen som faktiskt tror på att Syrien ligger bakom hans mord idag. Jo, kanske Fouad Saniora och andra som rånat Libanon...men de är ju bara "moderata"...alltså korkade och lättlurade enligt Vita husets definition.

Hade Syrien varit skyldig till mordet på Rafik al-Hariri hade USA och Israel inte väntat i 4 år för att åtala Syrien. Tvärtom, de 4 officerare som är misstänkta just nu kommer att släppas inom 2-3 veckor. Alltså var det hela vara en lögn. Mördarna kom undan...

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/04/200942694246248929.html


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2800729.svd

4 kommentarer:

Iyad sa...

Syrien var Libanons fiende förut. Eller kanske inte de kristna libaneserna. Snackade med en man för någon dag sedan som var i Libanon under inbördeskriget. Han krigade med fateh. Han berättade att om det inte vore för palestinierna så skulle hela Libanon vara styrt av kristna libaneser idag. Fateh hjälpte de libanesiska muslimerna (däribland shia- muslimerna) att ta kontroll över Libanon. Det är nog därför Hizbollah stödjer palestina så mycket idag. För att om det inte vore för dem så skulle inte Hizbollah ens existera. De kristna libaneserna attackerade medan syrierna hjälpte till. Syrien och Jordanien har slaktat fler palestinier än Israel själv. Men det börjar se bättre ut idag. Syrien är idag för den palestinska kampen. Hoppas bara inte det ändras såfort de får tillbaka Golan eller bättre relationer med väst.

Ibrahim sa...

Palestiniernas kamp mot sionisterna är grunden till de muslimska befrielseorganisationerna, det håller jag med om. Det var inte många som gillade Syrien förut. Konflikten var så djup att även Haraket Amal hamnade i konflikt med Hizbollah. Vad som hänt i Libanon sen dess är att folk förlåtit varandra.

Hade folk inte förlåtit varandra hade de dödat varandra, och då hade israelerna tagit över och delat upp landet med Syrien. Men kampen för rättvisan tog en ny väg.

Iyad sa...

Splittring gynnar endast Israel. Ingen annan.

Ibrahim sa...

Exakt.